Воскопрес ВПК-1 - краща продукція 2017 року

Воскопрес ВПК-1 - краща продукція року.

 Інформація оновлена 21.02.2017.

 

Слово віск знає кожен. А якщо запитати, що таке віск, то відповідь не забариться – його виробляють бджоли, з нього роблять свічки, а пасічник додасть, що з нього виробляють вощину. От майже і все, що можуть відповісти пересічні громадяни. Пропоную розглянути це питання з погляду виробника воску.

 

Віск - продукт природи, що виробляє організм медоносної бджоли для будівництва свого житла. Хімічний склад воску надто складний і його таємниця до кінця не розгадана. До його складу входять: вільні жирні кислоти, складні ефіри, вуглеводи, фарбники, ароматичні складові та багато іншого. Природний склад воску штучним шляхом відтворити неможливо і тому головним завданням переробників воскосировини є збереження його чистоти та фізичних властивостей. Нагадаю деякі властивості воску:

-30-35°С - дрібнозерниста структура;

-46-47°С - аморфна маса;

-62°С – перехід у рідкий стан;

61-67°С (71°С) – температура плавлення воску, яка залежить від способу добування;

- 100°С – на поверхні рідкого воску з’являється піна, випаровується вода;

-300°С віск закіпає та димить (розкладається);

- 600°С віск випаровується, утворюється горючий газ;

- густина - 0,95-0,97 (віск легше води);

- твердість – вимірюється приладом Віка. При зберіганні воску влітку за 40 днів твердість воску збільшується на 60%, восени на 25% за той же термін;

-текучість – при 90°С віск фільтрується в два рази скоріше ніж при 70°С;

- віск є діелектрик;

- коефіцієнт перетину при радіоактивному випромінені, на жаль, не вивчено хоча існують припущення, що 1 см свинцю дорівнює 3 см воску.

Основним джерелом для отримання воску є відпрацьовані або пошкоджені соти:

- світлі відтягнуті або пошкоджені соти містять 70% воску;

- темнокоричневі або темні 55-70% воску;

- чорні соти – 45-50% воску.

До уваги беруться соти не заповнені медом та пергою, а також не пошкоджені восковою міллю.

Для видобування воску застосовується сухий та вологий способи. Сухий – віск виходить без змішування з водою або паром. Технологія виморожування воску майже не зустрічається. Такий спосіб дає ефект при високій насиченості воскосировини. При цьому віск виходить сухий (без домішок води), але в ньому присутні смоли та фарбуючі речовини.

При вологому способі віск взаємодіє з вологим паром або гарячою водою. Вихід воску при застосуванні вологого методу значно вищий. На пасіках, при первинній переробці воскосировини, здебільшого, використовують сонячну або парову воскотопку. При застосуванні сонячної воскотопки отримаємо до 50% воску, а залишок ( мерва пасічна) містить ще до 50% воску. Мерву пасічну та суш можна переробити на побутових воскопресах в домашніх умовах, при цьому вихід пасічного воску значно збільшується. Залишок воску у мерві пасічній після переробки складатиме не більше 35%. Таку сировину для подальшої переробки здають на воскоперероблюючі заводи. На заводах використовують воскопреса великої потужності або центрифуги. Залишок воску у мерві виробничій складає до 25%. При застосуванні методу екстракції можна добути до 10% воску бджолиного .

Віск, здобутий всіма наведеними способами (капанець, пасічний, пресовий, екстракційний) є натуральним бджолиним воском, але з різними фізико-хімічними властивостями.

Для виробництва вощини застосовується віск капанець та пасічний. Пресовий віск використовується у складі вощини до 10%. Пресовий та екстракційний віск використовуються у народному господарстві для інших потреб. Так в косметичній галузі використовується тільки віск капанець (білий або прополісний).

Зробимо розрахунок виходу воску з первинної сировини.

Якщо взяти 10 кг сушини темнокоричневого кольору, то згідно стандарту в ній міститься 55-70% воску. Середній вміст 60%. 10 кг сушини містить 6 кг воску. За допомогою сонячної воскотопки можна отримати 50% вмісту воску, тобто 3 кг . Залишок воскосировини мерви пасічної (10 - 3=7кг) містить 50% воску (7?50%=3,5 кг воску),але здобути можна до 30%. (3,5?30%=1,05кг воску). Залишок воскосировини мерви виробничої (7 - 1,05=5,95кг) містить 25% воску (5,95?0,25=1.48 кг воску), але здобути можна до 10% (1,48?0,1=0,15кг воску).

Якщо скласти всі вищенаведені способи видобування воску, то отримаємо кінцевий результат 3+1,05+0,15=4,2кг воску.

4,2:6?100%=70%, що складає 70% щодо вмісту воску у первинній сировині. До сумарного складу отриманого 100% воску входить: віск пасічний 55%, віск пресовий 42,5% і віск виробничий 2,5%.

Враховуючи вищезазначені розрахунки, робимо висновок, що із первинної сировини наведеними способами можна отримати лише 70% воску.

Вигідно відрізняється нова технологія видобування воску обладнанням, розробленим на «Агрофірмі «Бджоловод» м. Житомир. Установка ВПК-1 (воскопрес Кулакова), докладно описана в журналі «Агросвіт України» № 6-2011.

При максимальній загрузці установки ВПК-1 7,2 кг первинної сировини (темнокоричнева сушина) вихід воску склав 3,2 кг, тобто 7,2?60%=4,32 кг воску.

3,2:4,32х100%=74%

При дотриманні правил технологічного процесу на ВПК -1 вихід воску із первинної сировини складає 74%. Весь отриманий віск 100% відноситься до першого сорту категорії пасічний із максимальним збереженням всіх фізико-хімичних властивостей.

На конкурсі «Краща продукція року», який щорічно проводить Національна асоціація с/г дорадчих служб України розглядалось понад два десятки різних моделей і конструкцій воскотопок. Установка ВПК-1 (воскопрес), який можна використовувати як в бджільництві, так і в виноробстві визнаний найбільш ефективним. Установка ВПК-1 (воскопрес) зайняла гідне місце на полці «Краща продукція  року».

Денис Солдатов, директор Харків-бджолопрому

 

Більш докладну інформацію по воскотопці (воскопресі) ВПК-1 ви можете отримати  за тел. 067-656-59-39, 097-233-91-32, 095-548-05-28, 095-548-06-87