Доволі часто до Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб надходять запитання: «Чи можна використовувати куплені в магазині гриби в лікувальних цілях».

Звичайно, купувати готову продукцію завжди легше, але я б не радив використовувати куплені гриби в магазині в лікувальних цілях. В абсолютній більшості випадків вам доведеться ризикувати своїм здоров’ям. Так при перевірці продовольчих магазинів м. Києва представниками Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України тільки в одному магазині із тринадцяти гриби глива відповідали усім нормативам якості.

Тож висновки із цього робіть самі…

Глива володіє дивовижними лікарськими властивостями. Корисні властивості грибів гливи дозволяють знижувати вміст холестерину. При вживанні їх в їжу, шкоди організму практично не наноситься. Сік гливи заважає розвиватися кишковій паличці. А завдяки проростання на деревах і пеньках, вони накопичують бета-глюкан, що в свою чергу посилює захисну систему людини.

Ще одна дуже корисна властивість — зниження відсотка цукру в крові. Гриби містять біологічні елементи, які здатні виводити радіонукліди з організму людини.

Гриби глива допомагають нормалізувати тиск та боротися з пухлинами і перешкоджають подальшому їх поширенню. Встановлено, що глива при певних умовах надає протипухлинну дію і підвищує імунну систему організму. Лікарі рекомендують вживати гливи в їжу людям, які хворіють на бронхіт, а також після закінчення хіміотерапії. Тож в якійсь мірі глива може працювати і проти раку. Регулярне вживання грибів глив в їжу сприяє виведенню з організму радіоактивних речовин і є профілактикою онкологічних хвороб. Мінеральні речовини, що містяться в гливі, регулюють обмін речовин в організмі. Рекомендуються гливи і людям з жовчнокам'яною хворобою. Гливи мають антивірусну дію, а завдяки високому вмісту полісахаридів, вони підвищують імунітет.

Рекомендується вживати гриби гливу людям, які вирішили сісти на дієту.

Глива по своїй живильній цінності відноситься до групи таких відомих і шанованих грибів, як білий гриб і лисичка.

Як показали дослідження, глива по багатьом параметрам залишила далеко позаду своїх сусідів. Давно вже доведено, що лисичка в своєму складі має такі полісахариди, які мають протиракову дію в організмі людини. Глива ж, що вирощена на штучній плантації, має в складі цих полісахаридів в два рази більше, ніж лисичка. Те що глива володіє протираковою активністю уже доведений науковими дослідженнями факт.

Глива – антиоксидант, сорбент, а клітковина у складі гриба стимулює травлення і нормалізує його функції.

Гриби глива – білковий продукт: склад їх містить максимальну кількість білка, і мінімум – жирів. Жири гливи – поліненасичені жирні кислоти, ефективно виводять з організму людини «поганий» холестерин. Гриби глива містять всі вітаміни групи В, вітаміни А, Е, С, Д, мікроелементи і макроелементи, які максимально необхідні людині.

Високий вміст вітамінів дозволяє прирівняти гливу до вітамінних фруктів і зеленого салату, які, як відомо, є лідерами по вітамінам. За вмістом фосфору гливі можна конкурувати з рибою, а за вмістом азоту глива наполегливо конкурує з горохом і соєю. Глива має ще одну унікальну властивість – вона не накопичує в своєму плодовому тілі всі шкідливі речовини з навколишнього середовища, і ніколи не містить пестицидів, солей важких металів, хімікатів.

Глива має антисклеротичну дію, і може застосовуватися як для профілактики, так і для лікування атеросклерозу, гіпертонії. У складі гливи дуже мало хітину, і цей гриб не потребує попереднього відварювання, тривалої термічної обробки. Гливу можна навіть вживати сирими – шкоди від цього не буде.

Волокна гливи пов'язують вільний холестерин в організмі людини і успішно виводять його з організму, тим самим очищаючи судини і кишечник, і запобігаючи появі атеросклерозу. Вчені провели дослідження і встановили закономірність між зменшенням вмісту холестерину в крові людини, і вживанням грибів глива. Присутність в раціоні людини 1% грибів глива знижує рівень холестерину в крові на 11%; 5% грибів глива – до зниження холестерину на 31%; 10% грибів в раціоні позбавляють від 65% холестерину.

Протиракову дію грибів глива було експериментальним шляхом доведено японськими вченими. Більше того, було визначено, що глива ефективно бореться як з доброякісними пухлинами, так і зі злоякісними. Справа в тому, що в складі гливи міститься речовина ловастатин (інколи її називають «натуральний статин» або «антихолестерин агент»), яка і служить профілактикою і лікуванням передракових і ракових захворювань. Окрім цього ловастатин ефективно бореться з алергічними захворюваннями, бронхіальною астмою, ринітом. Ця унікальна речовина розриває ланцюг в реакції, яка призводить до виникнення алергічної реакції організму на подразник. Як показали свіжі дослідження, ця речовина сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину в організмі людини.

Глива може позбавити людину від тропічної малярії, пневмонії, туберкульозу, бактеріальних захворювань очей. Гриби гливи наділені антибактеріальними властивостями. Цьому сприяє наявність активного складу бензальдегіду, який вбиває шкідливі бактерії.

Серед корисних властивостей глив є ще одна, на яку сьогодні медики покладають великі надії – вміст унікальних антиоксидантів. Так антиоксидант ерготіонеїн не знайдений в інших продуктах.

У багатій історії китайської медицини знайшлося тепле містечко і для цих грибів. Як стверджує голкотерапевт Крістофер Хоббс у своїй роботі «Лікарські гриби», ще 3000 років тому гливи служили азіатам своєрідним тоніком для імунної системи.

Грибні страви бажано споживати мінімум двічі на тиждень. Але гливу можна вживати в їжу і щодня, - це залежить тільки від Ваших кулінарних уподобань. Молоді гриби гливи м'якіші і смачніші, ніж старі. З гливи готують супи, печеню, котлети, начинки для пирогів та смажать. Гливи можна маринувати, солити і заморожувати, при цьому вони не втрачають своїх поживних і лікувальних властивостей.

Гливи, зварені у воді, є прекрасною основою для супу. У воду можна додати картоплю, крупи, овочі, і при цьому можна взагалі не додавати масло, а лише в тарілці заправити суп сметаною.

Підводячи підсумок, слід сказати, що вживання 100-150 г гливи в день:
 - сприяє виведенню радіоактивних елементів з організму людини;
 - сприяє попередженню і лікуванню виразки шлунка;
 - перешкоджає розвитку атеросклерозу;
 - нормалізує кров'яний тиск і рівень холестерину;
 - здійснює протипухлинну дію;
 - знижує ризик розвитку раку;
 - підсилює імунну активність;
 - покращує роботу кишечника;

 - розщеплює жири в організмі;
 - затримує старіння організму.

Побічні дії

Лікарі не рекомендують з’їдати за один раз багато грибів, в іншому випадку можливе виникнення діареї або метеоризму. Організму важко переварити велику кількість цього продукту. Це перш за все стосується дітей до 12 років і людей похилого віку.

Підготував Володимир Тарасюк

Гриби глива, що вирощені на присадибній ділянці корисніші і смачніші промислових. Вони мають більш цінні лікувальні властивості ніж придбані в магазині. З докладною технологією їх вирощування ви можете ознайомитись на нашому сайті в розділі публікацій «Грибництво» в статті «Технологія вирощування гливи (вешенки)», з живильними властивостями гливи (вешанки) статті «Опис і живильні властивості гливи (вешенки)», а з найпростішими кулінарними рецептами доступними для кожної господині ви можете ознайомитись в статті «Кулінарні рецепти страв з гливи (вешенки)».

Виростити на присадибній ділянці гриби глива не складно, але в багатьох людей це не вийшло. Причиною тому є неякісний міцелій, який вони придбали через Інтернет у дилера чи в якомусь магазині. Щоб уникнути подібних непорозумінь міцелій варто купувати у безпосереднього виробника. Ви отримаєте свіжий міцелій, вигадаєте в ціновій політиці і якості. Ми завжди готові Вам допомогти.

Замовити міцелій в лабораторії Ви можете за телефоном:

067-656-59-39, 097-233-91-32,

095-548-05-28.

Статті в розділі публікацій “Грибництво»:

Технологія вирощування гливи (вешенки)

Опис і живильні властивості гливи (вешенки)

Кулінарні рецепти страв з гливи (вешенки)

Все про гриб глива (вешенка)