Мабуть вас здивувала сама назва статті, тому що в Інтернеті і печатних виданнях тільки і говориться про чудодійну дію пророщеної пшениці, а на справді це далеко не так.
Так сталося, що при створенні першого в світі бджолобіокоректора при лікуванні сном на вуликах ми уважно розглянули дію пророщеної пшениці на організм людини.
Майже всі геніальні рішення прості і лежать на поверхні. Наприкінці зими ми всі відчуваємо брак вітамінів і щоб поповнити організм вітамінами, варто лише поставити у воду ріпчасту цибулину — і вже через півтора - два тижні можна притрушувати салат корисним зеленим пір’ям. В Інтернеті чи в друкованих виданнях можна прочитати ще про один чудодійний додаток до звичного харчування — пророщені зерна пшениці чи інших злакових. Дійсно їх у їжу вживали ще у Давньому Єгипті і Давній Греції. Про це можна прочитати і в Стародавніх Ведах. Середньовічні мореплавці рятувалися ними від цинги та інших хвороб, але наукове вивчення властивостей пророщених зерен почалося тільки в другій половині 40-х років минулого століття. В першому офіційному повідомленні говорилось про те, що голландський лікар Моерман з їх допомогою вперше вилікував онкозахворювання шлунка у свого пацієнта. Дієти на основі проростків дотримувався лауреат двох Нобелівських премій американський хімік Лайнус Полінг. У 1987 році харчування пророщеним насінням було взагалі визнано методом лікування і про це вже друкували не тільки в звичайних, а і в профільних медичних виданнях.
«…Дійсно, пророщені злаки, зокрема пшениця, у першу чергу, активізують захисні сили організму і запобігають різноманітним запаленням: від звичайнісіньких застуд до значно серйозніших «поломок» організму. Якщо регулярно додавати до їжі пророщене зерно — у прямому значенні додаватимуться сили і не надокучатиме втома.
І тут виникає питання: а чому саме пророщене зерно корисне? У кожному є інгібітори ензимів, що захищають його від передчасного проростання. (Саме з цієї причини не рекомендується вживати багато горіхів і бобових — інгібітори ензимів роблять їх «важкою» їжею). Теплова обробка руйнує інгібітори ензимів, а разом з ними руйнуються вітаміни та інші цінні речовини. У сприятливих умовах ці інгібітори ензимів руйнуються природним чином, і ферменти розщеплюються на білки, жири і вуглеводи. Тому пророщене зерно — легка для засвоєння їжа і надзвичайно корисна. Тож не випадково білки полюбляють пророщені горіхи і для цього восени ховають їх в землю. Пророщені горіхи мають особливий запах, і білки легко знаходять їх весною.
Особливо багато в проростках вітамінів групи В, Е, А, і РР, вони багаті хромом і літієм — необхідними елементами для функціонування нервової системи. У кілька разів збільшується в пророщеному насінні вміст клітковини. При пророщуванні будь-якого насіння до появи паростків ми отримуємо найбільш чисте джерело хлорофілу. Всі проростки багаті ензимами — речовинами, які стимулюють травлення.
У супермаркетах великих міст і магазинах здорового харчування можна купити вже пророщені злаки, але немає нічого складного у тому, щоб проростити їх самостійно. Треба лише бути впевненим, що їх не обробляли хімікатами. Для пророщування пшениці знадобиться пластиковий контейнер або невеликий піднос і зерна пшениці. Насипаємо 100-200 г пшениці у ємність і заливаємо водою на 1 см. вище зерен, залишаємо на дві-три години, потім промиваємо. Після того як злили воду, закриваємо контейнер кришкою з дірочками чи накриваємо вологою серветкою і ставимо у не дуже жарке затемнене місце. Варто кожні 12 годин промивати зерна, щоб не заселилася пліснява, час від часу варто зволожувати зерно у верхньому шарі. Проростання зерен до рекомендованих 1-3 мм відбувається приблизно за добу-три, залежно від навколишньої температури та якості зерна. Пророщені зерна бажано вживати відразу, в холодильнику не варто зберігати їх більше доби. Можна додавати в салати, намазки для канапок, каші, вінегрети або їсти окремо з олією. Ліпше вживати проростки свіжими, а не термічно обробленими…» «Україна молода» №034-2015, Тіна Мілашевська.
Дуже добре, що Тіна Мілашевська звернула увагу на те, що треба бути впевненим, що зерно не обробляли хімікатами.
Але де ви знайдете в Україні органічне (екологічно чисте) зерно? Чи знаєте ви, що зерно, яке ми продаємо в Німеччину, там частково використовується як фуражне, а інше для продажу після переробки третім країнам світу.
Чи знаєте ви, що гербіциди зберігаються в ґрунті до 3-4-х років. А ще окрім гербіцидів є ще фунгіциди і інсектициди, якими обробляються поля. Одним словом все це отрута, яку ви отримаєте в пророщених зернах, яка здатна в значній мірі нашкодити вашому здоров’ю.
Тож висновки робіть самі: чи варто вам ризикувати своїм здоров’ям?
Про застосування першого в світі бджолобіокоректора при оздоровленні сном на вуликах ви можете дізнатися за нижче зазначеним телефоном.
Володимир Тарасюк, експерт дорадник
067-656-59-39