Насіннєва картопля з Голландії 

Рекомендаційна стаття для сільськогосподарських дорадчих служб, фермерів і городників  

 

 

В останні роки на українському ринку зростає попит на сорти голландської селекції. Про це свідчить той факт, що з кожним роком збільшуються їх обсяги вирощування у великих аграрних та фермерських господарствах, на присадибних ділянках.Сорти голландської селекції все більше подобаються споживачу, все більше їх з’являється на ринках, в магазинах, супермаркетах. Вони мають круглі чи видовжені бульби з тонкою шкіркою і неглибокими вічками, з жовтим або кремовим м’якушем, придатні для різного використання. Тому не випадково багато читачів звертається до редакції з проханням надати інформацію по сортам картоплі голландської селекції, які пройшли апробацію в Україні. 

Деякі з цих сортів знайшли справді всенародну популярність, постійно вирощуються у всіх кліматичних областях України. Так, Пікассо – улюблений сорт картоплярів Степу – відрізняється найвищою стійкістю до парші звичайної та має рідке й красиве двокольорове забарвлення бульб (жовте із червоними вічками); Санте – один із найсмачніших сортів нідерландської селекції, має високу стійкість до виродження й дозволяє одержувати високі врожаї навіть при посадці насінним матеріалом невисоких репродукцій; Кондор, Рая, Роко й Курода – великобульбові сорти із червоною шкіркою, цілком відповідають нашим національним уподобанням.

Господарства та городники південних областей та АР Крим забезпечують потребу великих міст і промислових центрів у ранній картоплі. Для цього вони використовують дуже ранні сорти: Аріель, Ерроу, Рів’єра та Імпала.

 - що ж представляє собою голландська картопля?

 - Насамперед це високоякісні столові сорти, але значна частина їх призначена й для переробки на напівфабрикати та готові продукти. По дозріванню найбільша частина сортів відноситься до ранньостиглої, середньоранньої та середньостиглої груп з інтенсивним розвитком бадилля й відносно раннім бульбоутворенням. Практично всі сорти характеризуються добре вирівняним гніздом, правильної форми бульб (овальної, круглоовальної або видовжено-овальної), дуже привабливим зовнішнім виглядом, неглибокими або майже поверхневими вічками.

При використанні високоефективних сучасних технологій практично всі сорти фірми „Агріко” здатні забезпечувати високу врожайність.

Серед імунологічних характеристик, особливої уваги заслуговує відносно високий ступінь стійкості ряду сортів до вірусів Y і Z, які викликають найбільш важкі форми хвороб: скручування листя картоплі, зморшкувату та смугасту мозаїки.

Бадилля більшості сортів може вражатися фітофторозом, що вимагає неодмінних і кількаразових обробок фунгіцидами в період вегетації. Разом з тим багато сортів мають бульби, які є стійкими до цієї хвороби, що сприяє підтримці гарної якості картоплі при тривалому зберіганні. Найважливіша відмінна риса всіх сортів, що поставляє фірма «Аг ріко»  в Україну – стійкість до різних типів картопляної нематоди й раку картоплі, а деяких і до парші звичайної.

 - , але для повної оцінки сортів, можливості їх адаптації в грунтово-кліматичних умовах України, необхідно проводити спеціальні випробування. Чи проводились такі випробовування?

 - багато сортів  успішно проходять державні сортовипробування й заносяться до Державного реєстру сортів України, а потім отримують рекомендацію й право виробництва в тій або іншій кліматичній зоні.

 - Розкажіть докладніше про найновіші сорти 

 - Аріель – дуже ранній високоврожайний сорт столового призначення. Колір бульби – жовтий, м’якоті – світло- жовтий, форма бульби – овальна. Сорт стійкий до картопляної нематоди, досить стійкий до парші й фітофторозу бульб, менш до фітофторозу листя, слабкорозсипається при варінні, але м’якоть стійка до потемніння після варки. Слід відмітити можливість отримання двох врожаїв, добра лежкість.

Рів’єрадуже ранній сорт столового призначення, колір бульби й м’якуша- світло-жовтий, форма – округло-овальна, смак добрий. Сорт стійкий до картопляної нематоди, має достатню стійкість до парші звичайної й фітофторозу бульб, меншу до фітофторозу листя але встигає дозріти до початку масового поширення фітофтори. При варінні злегка розсипається.

Ероу – новий, ранній, високоврожайний сорт столового призначення, має гарний товарний вигляд, овальні бульби, жовту шкірку й білий м’якуш. Середньостійкий до картопляної нематоди і фітофторозу бульб, менш стійкий до фітофторозу бадилля, але накопичує врожай до появи фітофторозу.

Імпала – ранній високоврожайний сорт столового призначення, стійкий до потемніння після варки, має гарний товарний вигляд, стійкий до нематод, з хорошими смаковими якостями. Можливість отримання раннього врожаю у середній зоні або двох врожаїв у Південному регіоні. Жовті бульби із світло жовтою м’якоттю.

Курода – середньопізній високоврожайний сорт столового призначення, що добре зберігається. Має добрі смакові якості, червону шкірку й жовтий м’якуш. Стійкий до картопляної нематоди та досить стійкий до фітофторози бадилля й бульб.

Романо – Середньоранній сорт столового призначення, який дає стабільні врожаї незалежно від кліматичних умов, добре зберігається, несхильний до проростання. Бульби однорідні рожевого кольору з білою м’якоттю. Стійкий до фітофторозу.

Конкодор – середньостиглий сорт столового призначення, який дає великі однорідні і привабливі бульби червоного кольору із світло жовтою м’якоттю, високоврожайний, відносно стійкий до захворювань, має високі смакові якості, показує високі і стабільні врожаї в різних кліматичних зонах вирощування.

Роко – середньостиглий високоврожайний сорт столового призначення, що має добрі смакові якості, стійкий до потемніння після варки, дуже добре зберігається, дає однорідні бульби яскраво червоного забарвлення з білою м’якоттю, засухостійкий.

Космос - середньостиглий високоврожайний сорт столового призначення, висока однорідність бульб, добре переносить високі температури повітря та грунту, має добру лежкість. Бульби овальні з жовтою шкіркою та світло жовтою м’якоттю.

Санте - середньостиглий високоврожайний сорт столового призначення, має відмінні смакові якості, придатний до переробки на фрі. Придатний до довготривалого зберігання, не схильний до проростання. Рекомендований для вирощування у всіх кліматичних зонах.

Провенто – середньостиглий високоврожайний сорт столового призначення, що добре зберігається, має добрі смакові якості, стійкий до потемніння після варки. Бульби жовті із світло жовтою м’якоттю.

Пікассо – Середньопізній високоврожайний сорт столового призначення, що має добрі смакові якості, дає однорідні бульби з привабливим забарвленням. Добре переносить високу температуру повітря та грунту під час вегетації, добре зберігається. Бульби гладенькі жовті з червоними вічками. 

Володимир Тарасюк

 За більш докладною інформацією стосовно сортів голландської селекції та придбання насіннєвого матеріалу картоплі звертайтесь за телефонами:

в роздріб від 1 кг до 200 кг 066-224-13-04, 050-352-46-56, 097-842-10-25, 068-773-53-07.