Фундук – це окультурена ліщина. В залежності від сорту плоди дозрівають в серпні – вересні, а деякі на початку жовтня, схожі з горіхами лісної ліщини, але більшого розміру, мають більш тонку шкаралупу і значно кращі смакові якості. Середня врожайність з одного куща залежить від його віку та розмірів і може коливатися від 5 до 25 кг. Ядра мають вітаміни, жири, білки, також макро - і мікроелементи. Горіхи широко використовуються в харчовій промисловості. Найбільше горіхів використовується в кондитерській промисловості. Споживання ядер горіха стимулює роботу серця, укріплює сосуди.

На найближчі 40-50 років в Україні буде спостерігатися дефіцит горіхового ядра і вкладання грошей в створення фундукових садів є найбільш перспективним. Тим більше, що кліматичні умови України сприяють вирощуванню фундука на всіх теренах України. Різниця тільки в тому, що в одних регіонах він потребує більшого поливу, а в інших меншого або зовсім не потребує.

Десять компліментів для фундука

Цей горішок повний користі й практично немає недоліків. Він настільки гарний, що так і напрошується на добрі слова.

Сонячний. Більшу частину фундука, що попадає до нашої кухні, привозять із Туреччини. Там горіхові дерева, що ростуть на гірських схилах, протягом усього літа усмоктують енергію сонця й віддають її своїм ладним, майже зовсім круглим плодам. Потім горіхи збирають і дають їм дозріти, поки шкарлупа не отримає фірмовий блискучий коричневий колір. Так що природа приготувала для нас це блюдо на чистому високогірному повітрі під щедрим південним сонцем. Нічого зайвого.

Гармонічний. Фундук - справжній вітамінно-мінеральний комплекс. Містить калій, кальцій, фосфор, залізо, цинк, селенів, дев'ять вітамінів і багато рослинного білка із повним набором необхідних нам амінокислот в урівноваженій пропорції.

Заряджаючий. Ядро лісового горіха містить 60,5% горіхового масла, це наймогутніше джерело енергії. Турецькі чоловіки вважають його кращою їжею перед побаченням. Дами по усьому світі теж цінують фундук, як сильний енергетик він сприяє рятуванню від синдрому хронічної утоми.

Дієтичний. Люблять фундук і дієтологи. У ньому практично стільки ж білка, скільки в м'ясі, а вуглеводів, навпроти, мало. Це корисна інформація й для тих, хто віддає перевагу печиву з горіхами. Таке печиво фігурі не перешкода. Саме тому більшість моделей приділяють увагу продуктам, до складу яких входять горішки.

Зігрівальний. Не можете зігрітися з ранку? Додайте до свого омлету суміш із товченого фундука й чорного перцю, як радив грецький лікар Дайоскорайдс, що виявив дивні властивості цього горіха майже 2 тисячі років тому. У своїх працях він також відзначав, що суміш із фундука з медом добре допомагає від кашлю.

Потрібний серцю. Щоб серце й судини залишалися здоровими, довірте фундуку турботу про них. Складові горіха відіграють важливу роль у зменшенні ризику занедужати. Змішайте його з медом і їжте просто так або з хлібом.

Молодильний. Фундук - представник невеликої серед горіхів групи, багатої натуральним антиоксидантом вітаміном А. Його «колега», вітамін Е, теж є в ядрах фундука. Обидва ці вітаміни продовжують нашу молодість.

Підбадьорливий. Цей горішок номер один по вмісту фолієвої кислоти, потужного антидепресанту, що відновлює нервові тканини. Вона здатна також підвищувати розумову й фізичну активність, а також незамінна при вагітності, оскільки відповідає за формування нервової системи маляти.

Товариський. Ядро фундука можна споживати із самими різними продуктами. Він смачний з солоним і солодким, у поєднанні із фруктами й десертами, з йогуртами й випічкою, з м'ясними блюдами й сирами. Горіхове масло з фундука менш калорійно, чим з арахісу, і не викликає алергії.

Відданий. Нарешті, цей герой залишиться з вами надовго - він добре зберігається. Щоб горіхи не придбали згодом гіркий присмак, зберігаєте їх у холодильнику, у контейнері, щільно закритому кришкою. А ядра фундука прекрасно переносять заморозки й можуть зберігатися в морозильній камері до двох років.

Помічник. Фундук чудовий помічник для пасічників по нарощуванню бджолиних сімей ранньою весною. Він зацвітає один із перших і його суцвіття багаті пилком.

Саджанці європейських великоплідних сортів

• Фундук Галле. Сильнорослий кущ середньої густоти. Горіхи - дуже великі, мають конусовидну форму, дозрівають у другій половині вересня - на початку жовтня. Один із найплодовитіших сортів. Потребує запилювачів - Барселонський, Косфорд.

Фундук Варшавський червоний. Сильнорослий кулястий кущ. Горіхи великі і дуже смачні, достигають у другій половині вересня. Красиве червоне листя поступово зеленіє влітку. Запилювач: Галле.

Фундук Пщинський червоний. Ранній, великоплідний, морозостійкий, червонолистий сорт. Високоврожайний, добрий запильник для інших сортів. Плоди середнього розміру, ароматні, смачні, соковиті, довго зберігаються.

Фундук Сирена(червонолистий). Морозо- та хворобостійкий сорт. Листя під час розпускання - пурпурне, до кінця літа може позеленіти. Довгасті горіхи з тонкою, бурою, смугастою шкаралупою і великим, яйцеподібним ядром. Дуже рано починає плодоносити, даючи особливо рясні врожаї.

• Фундук Каталонський. Високий кущ із густою кроною. Горіхи - дуже великі, округлі, соковиті, солодкі. Дозріває в середині вересня. Рано починає плодоносити, дуже врожайний та морозостійкий. Запилювач: Барселонський.

• Фундук Косфорд. Ранній, дуже врожайний сорт. Горіхи - великі, подовгуваті з дуже тонкою шкарлупою (можна розколювати пальцями). Великою перевагою є здатність до самозапилення. Однак із запилювачем (Галле) врожаї вищі. Косфорд – добрий запилювач для багатьох інших сортів.

• Фундук Барселонський. Високорослий кущ із густою кроною. Горіхи - дуже великі, округлі, соковиті та солодкі на смак. Дозрівають у першій половині вересня. Рано починає плодоносити, дуже врожайний та морозостійкий. Запилювач: Галле.

• Фундук Сегорб. Промисловий сорт французького походження. Сильнорослий, витягнутий догори, витривалий, утворює мало прикореневої порослі, скороплідний, дуже врожайний, низький процент порожніх горіхів, пізній (вересень). Запилювачі: Галле, Батлер. При достиганні горіхи легко випадають із обгортки, яка на 1/3 довша, ніж вони. Горіхи зібрані в грона по 3 - 4, заокруглені, злегка сплюснуті при вершині і стиснуті з боків, вирівняного калібру (18-20 мм), вагою 2,6 -3,1 г зі шкаралупою середньої товщини (1,2 -1,3 мм). Ядро - заокруглене, розмір -13 -15 мм, вага-1,1 -1,4 г, смачне, пружне і тверде, запашне, шкірка на ньому м'яка і легко бланшується (відділяється при прожарюванні). Середній вихід ядра - 43%. Усередині ядро має колір слонової кості. 

Останнім часом в промисловому садівництві дуже популярні такі сорти фундука як:  Roge Zellernot, Lang Tidlig Zeller, GeantdeHalle, Fertile de Nottingham, Segorbe, Webb’s Prize Cob, Nottingham Fruehe.

Вирощування фундука

Найбільше фундука вирощується в Турції, Італії, США і Грузії. Наш клімат комфортний для цієї рослини. За бажанням крону фундука можна формувати кущем або окремим деревом. Зазвичай на дачних ділянках фундук формують деревом, а в промислових садах кущем. Сьогодні асортимент фундука дуже великий. Вітчизняними селекціонерами отримано безліч сортів, але вони мають один спільний недолік: пізно вступають в плодоношення (на 6-й, 10-й, а то і на 17-й рік). Тобто по періоду вступу в плодоношення вони нічим не відрізняються від звичайної лісової ліщини. На жаль, наші вчені із інститутів садівництва, захистивши безліч кандидатських і докторських дисертацій, залишились у кам’яному віці. Тому значно більшим попитом користуються сорти голландської, німецької і американської селекції. Розмножують фундук вегетативно або щепленням на медвежому горіхові. Щеплений горіх на медвежому горіхові вирощують не кущем, а деревом. Це варто робити на дачних ділянках. Останнім часом розповсюджується багато неправдивої інформації від іменитих осіб з Молдавії, яка підтримується нашою асоціацією горіховодів про перспективу вирощування фундука щепленого на медвежому горіхові в промислових садах. Шановні садоводи, цю помилку вже давно виправили садоводи Голландії, Німеччини і США. Не до кінця виправлена ця помилка в Турції. Тож не потрібно видумувати велосипед, а краще скористатися світовим досвідом.

В свій час цю ідею, яка виникла у Матвієнко (Київський інститут садівництва) і за яку ухватився в Молдавії пан Микола Кіктенко я підтримав, але на відміну від них я пропонував це тільки для дачників, у яких маленька ділянка. Давайте орієнтуватися не на турків, а на такі країни як Голландія, Німеччина, США, де технологія садівництва випереджає нас і Турцію у тому числі на 15-20 років.

Тим хто вже придбав саджанці фундука на медвежому горіхові у Молдавії я б порадив продати їх дачникам чи селянам або котеджним містечкам, які використають їх як плодову декоративну прикрасу.

Продаж саджанців фундука

Купити саджанці фундука в Києві та в інших регіонах України не проблематично. Можна придбати їх і в Польщі та Молдавії. В залежності від того, де куються саджанці, ціна може сильно коливатися. Фальсифікат по саджанцям фундука не менший ніж по грецьким горіхам. Найбільше фальсифікату надходить від доволі відомих плодорозсадників з Польщі, Молдавії, Чернівецької і Львівської областей. Немало його і в інших областях України. А про продаж на ринках, базарах, садових виставках та на узбіччі доріг тут і говорить нічого. Тут вірогідність бути обманутим 99%. Нерідко продавці і самі не знають, що вони продають, а це може бути пересортиця, продаж українських сортів під виглядом європейських, сіянці, які не мають ніякої промислової цінності. Але спокуса ціновою політикою чи гарною рекламою дуже великий і люди поневолі становляться жертвами обману. Що стосується Польщі і Молдавії, то вони в нас стали другим Китаєм і сприяє цьому наша асоціація горіховодів, яка має дуже сумнівну репутацію.

Шановні садоводи, щоб не розчаровуватись і не закопувати гроші в землю, звертайтесь тільки до перевірених поставщиків, які мають чудову репутацію. Не потикайте мошенникам. Самий надійний варіант захистити себе від фальсифікату – купити саджанці фундука в фірмі, яка напряму закуповує їх в Голландії, Німеччині чи США. Вам гарантують повну відповідність заявленим сортам.

На усіх семінарах найчастіше запитують, а чи можливо розмножувати фундук із горішків?

Звичайно можливо, але що виросте з горішків ніхто не передбачить. На 99,9% можна прогнозувати, що буде звичайна ліщина, яка почне плодоносити на 12-й чи 17-й рік. Тож не варто закладати фундукові сади сіянцями.

А чи можна розмножувати фундук щепленням?

Фундук можна розмножувати щепленням на сіянцях фундука чи звичайній ліщині, але чи варто це робити, то це вже інше питання.

Професійних садівників цікавить питання: «Як покращити якість горішка?»

Ми завжди готові надати вам усі необхідні поради починаючи з купівлі саджанців зі 100% гарантією їх якості і завершуючи доглядом за ними.

Звертайтесь за тел.: 097-233-91-32, 067-656-59-39,

095-548-05-28

За бажанням можете розширити свій кругозір ознайомившись з інформацією на диску CDR:

Тема: Сучасна інтенсивна технологія вирощування фундука (все від «А» до «Я».

План семінару:

1. Фундукові сади мають чудову перспективу в Україні на найближчі 50 років.

2. Уникнення фальсифікату при виборі саджанців фундука (інформація надається вперше в Україні).

3. Селекції та сорти фундука, які можуть успішно плодоносити на теренах України.

4. Вимоги до ґрунту, тепла, освітлення і вологи.

5. Посадка саджанців фундука. Перевага літніх посадок.

6. Подолання стресу та забезпечення 99-100% приживлюваності при висаджуванні саджанців (інформація надається вперше в Україні).

7. Застосування Закарпатського природного цеоліту, гідрогелю з гуматами й бентонітом сприяє родючості ґрунтів та заощадженню води при поливах.

8. Використання органічних добрив для збільшення рентабельності фундукових садів та отримання статусу органічна продукція (інформація надається вперше в Україні). Високоефективне рідке органічне добриво «Ріверм» - найкращий помічник для садоводів, овочеводів і рослинників.

9. Догляд за фундуковим садом, обрізка, формування крони, уникнення фальсифікату серед садових замазок, який складає 99,6% (інформація надається вперше в Україні).

10. Малозатратна технологія обробітку ґрунту в міжряддях, яка суттєво покращує родючість ґрунтів з застосуванням активного ротора (інформація надається вперше в Україні).

11. Прискорення плодоношення фундукових садів (інформація надається вперше в Україні).

12. Шкідники і хвороби та боротьба з ними.

13. Захист горіхових садів від вимерзання в зимовий період та покращення їх зимостійкості (інформація надається вперше в Україні).

14. Фундук на медвежому горіхові.

15. Де придбати найперспективніші саджанці фундука за оптимальними цінами?

Диск з цією інформацією (в повному обсязі) можна замовити за тел.:

097-233-91-32, 067-656-59-39, 095-548-05-28.

Скачування диску через файл обмінник займає 2 хвилини.

Якщо Вам після ознайомлення з наданою інформацією буде щось незрозуміло чи викликатиме сумнів, то зателефонуйте за вище зазначеними телефонами і Ви отримаєте консультацію від Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України. Ми завжди готові Вам допомогти.

При відвідуванні будь-яких семінарів бажано володіти цією інформацією, щоб задавати не абстрактні, а складні запитання, які принесуть Вам користь і допоможуть уникнути лохотрону. На жаль, навіть на семінарах може розповсюджуватись фальсифікована інформація.

На абстрактні запитання – абстрактна відповідь: ні Вам користі, ні нам наснаги.

 

Володимир Тарасюк – експерт дорадник