Шановні колеги!
Дуже часто буваю присутнім на зібраннях пасічників.
В основному на порядок дня виносяться питання щодо технології утримання бджіл, системи вуликів, оздоровлення бджіл та лікувальні препарати, збут меду і т.д. При цьому майже ніколи не обговорюються тема якості воскосировини, воску і похідних продуктів воску та вощини.
На мій погляд:
- матка це основа бджолиної родини;
- сильна бджолина родина основа гарних медозборів і т.д.
Все взаємопов’язане.
Але при цьому часто забуваємо, що основа основ бджільництва - бджолиний віск.
Саме бджолиний віск це:
- колиска для немовлят бджіл;
- житло дорослої бджоли;
- комора для меду.
Ще раз наголошую, що саме чистий бджолиний віск є основою бджільництва взагалі.
Тому тему чистого воску пропоную розглянути більш розгорнуто з цифрами та фактами.
Пасічники з досвідом пам’ятають ті часи коли кількість листів у кілограмі вощини за стандартами становила 14-16 штук розміром 410х300 (Дадан) і ніколи не виникало нарікань, що вощина пливе, або її вигризають бджоли.
ВИСНОВОК. Віск на вощину відбирався чистий і тільки.
Тепер про якість воску для виробництва вощини.
Віск для вощини повинен бути забрусовий або пасічний першого гатунку.
ВСЕ!!!
Пресовий та різний віск нижчих сортів йшли в народне господарства тодішнього Радянського Союзу - на військові цілі, ливарне виробництво, для консервуючих матеріалів.
І такого воску завжди було обмаль.
Трішки історії.
В далекому 1969 році Україна готувалася до участі у виставці досягнень народного господарства СРСР у місті Москва. Була створена одна із робочих груп для стандартизації воскосировини, яка працювала на виробничій базі Гадяцького воскозаводу. До її складу входили – директор Гадяцької станції бджільництва Черкасова А.І., директор Гадяцького воскозаводу Озерський Г.О. та головний інженер Житомирської контори бджільництва Кулаков С.А.
Копітка робота тривала більше року.
УВАГА!!!
Результати досліджень.
Віск забрусовий утримує в собі не більше 2% нерозчинних речовин, які при очищенні ідуть в осад.
Віск пасічний утримує від 4-10% нерозчинних речовин, які при очищенні та відбілюванні також ідуть в осад.
Саме з тих пір рекомендований обмін воску на вощину становив – 1 кг воску = 900 гр вощини +доплата.
Цю схему було прийнято для спрощення відносин між виробником і споживачем.
Були і інші схеми обміну.
За пророблену роботу всім учасникам групи було присвоєно звання «Почесний член ВДНГ СРСР» та видано посвідчення.
Результати досліджень Черкасова, Озерського та Кулакова взято за основу та рекомендовано для застосування у бджільництві СРСР.
Думаю історії для початку досить.
З тих пір методи видобування воску не змінилися – МАЙЖЕ.
Сонячні та парові воскотопки, побутові воскопреси (ручні та механічні) - вибір невеликий.
Я виробляю вощину більше 30 років. І мене дуже бентежить стан вощинного виробництва в Україні.
ЧОМУ?
Наведу декілька прикладів переробки воску на вощину з давальницької сировини.
Віск забрусовий із міста Ружин Житомирської області
віск - 420 кг
осад – 13 кг (3.1%) !!!
вощини-96.9% (407 кг)
Віск пасічний із міста Біла Церква Київської області
віск – 288 кг
осад – 52 кг (18%)
вощини – 82 % (236 кг)
На фото осад після очистки воску
Віск пасічний із міста Тисмениця Івано-Франківської області
віск – 680 кг
осад – 90 кг (13.2 кг)
вощини – 86.8 (590 кг)
Що ж тоді виходить?
А говорить це про те, що віск різними домішками доведений до вкрай критичного стану.
Мене до жаху дивують умови обміну воску на вощину 1 кг воску=950 гр вощини+доплата
Далі гірше.
Дійшло до того (інформація з Facebook), що виробник пишається тим що придбавши новітнє обладнання виробляє вощину з воску замовника і при цьому відсоток осаду становить 0.1%???
Це що-виробництво без очистки воску?
Невже щось змінилося в способах добування воску?
В неочищеному воску залишаються грибки гнильця і не тільки. Бо є грибки які виживають після стерилізації в 1800С. Все це переходить в мед через вощину.
А згодом ми бідкаємося, що Європа відмовляється від вітчизняного меду і бракує наш віск.
Сировина для вощини із петролатума поширена в Україні
ПАСІЧНИКИ! Особливо ПРОМИСЛОВИКИ!
Задумайтеся над цим!
Дешева вощина і гарний відсоток при обміні воску – це бомба сповільненої дії.
Далі.
На сьогодні деякі виробники виробляють 10 — 12 листів на 1 кг вощини.
Аргументація наступна.
1. Вошина не пливе.
2. Бджоли швидше відтягують стільник не затрачуючи сили на виробництво воску.
Так бджоли використовують віск із грубої вощини відбудовуючи стільник на 70-80% з поставленої рамки.
Що то за вощина - вже було сказано.
Природа зробила так, що бджола на 10 день свого існування починає виділяти свій віск, хоче того чи не хоче. І цей, надзвичайно чистий віск, бачимо на дні вулика у вигляді сміття.
Де наш здоровий глузд?
МІЙ ВИСНОВОК.
Допоки ми не змінимо свого ставлення до основи основ бджільництва – воску- нас очікує катастрофа.
Наш мед буде нікому не потрібен. Ми ріжемо гілляку на якій сидимо і перетворюємося у велике ніщо.
БОЖЕ дай розуму українським пасічником.
Юрій Кулаков, директор а/ф «Бджоловод»
При перевірці виробників вощини «Дорадча служба «Ревізор» встановила, що тільки вощина двох виробників відповідає встановленим стандартам Радянських часів це – Боярська і Житомирська. Тож не дивно, що український мед так низько цінується за кордоном.