Мабуть це звучить парадоксально, але в деяких випадках мед може викликати отруєння. Справа в тому, що інколи він містить токсичні сполуки. Як би ми не хвалили наш український мед, але за даними Навчального центру с/г дорадчих служб України щонайменше як 85-90% мають в своєму складі токсичні речовини. Тож тільки 10-15% меду, що реалізується на ринку України можна назвати корисним для здоров’я. 85-90% медів можна віднести до технічної групи. Отруєння виникає в залежності від кількості токсичних речовин в меді.
Звідки вони беруться і що це за сполуки?
На першому місці знаходяться пестициди, які можна зустріти в абсолютній більшості медів.
В сільському господарстві використовується більше 500 видів різних пестицидів. Багато з них є дуже небезпечними і на даний час в країнах ЄС заборонені. У нас же все навпаки: за останні роки ситуація різко погіршилася.
Причина:
- відсутність контролю за агрофірмами і агрохолдингами в застосуванні засобів захисту рослин;
- делитантський рівень голів районних і обласних адміністрацій, які в більшості випадків навіть не знають чим вони повинні займатися;
- незацікавленість нашого Президента Петра Порошенка в контролі за застосуванням засобів захисту рослин, бо його родина володіє величезним земельним ресурсом і тут відбувається чимало порушень. Достатньо взяти на аналізи землю з полів Порошенко і там можна вже побачити на скільки вона насичена різними хімікатами;
- продажність наших інститутів, які працюють не на користь народу, а є слуги земельних олігархів;
- звичайно, є в цьому вина і Верховної Ради України, але депутати теж є слуги олігархів;
- в деякій мірі винні в цьому пасічники за свою беззубість, які розраховують на те, що хтось прийде і захистить їх;
- дуже слабо працює Спілка пасічників України, яка обмежується тільки гучними заявами.
Тож на цій захімізованій землі не можуть квітувати сільськогосподарські рослини і дикорослі медоноси без присутності в їхньому нектарі пестицидів. Я вже не говорю про обробку полів інсектицидами чи гербіцидами без попередження в цьому пасічників. На жаль, останнім часом подібне зустрічається повсемістно і дуже часто.
Бджоли-збиральниці нектару і пилку гинуть лише від тих інсектицидів, до яких вони чутливі. Усі інші вони збирають разом із нектаром і переносять до вуликів, де всі ці отруйні речовини потрапляють до складу меду. До таких небезпечних сполук можна віднести хлорорганічні пестициди. Зазвичай тривалість дії використовуваних на рослинах пестицидів може бути значно більшою від рекомендованих термінів ізоляції бджіл. Так, севин зберігається на фацелії до 17 днів, а гексахлоциклогександ – до 12 днів з моменту обробки.
Є ще одна проблема, яка полягає в тому, що бджоляр не може бути упевнений в тому звідки саме його бджоли приносять нектар і пилок. Доволі часто він не знає, чи обробляли хімічними речовинами ті рослини, з яких бджоли взяли нектар, а якщо й обробляли, то як давно це було.
Тому не дивно, що ми маємо мед з присмаком пестицидів.
Мед може бути отруйним від нектару окремих рослин.
Окрім відомих нам медоносних рослин є ще й такі як: болотний вереск, рододендрони, багульник, азалії та інші. Основною токсичною сполукою такого меду з цих рослин є глікозид андромедотоксин.
В народі такий отруйний мед іноді називають п’яним і це пов’язано з тим, що після його вживання у людини з’являються симптоми, подібні до симптомів сп’яніння, а саме: нудота, судоми, порушення координації рухів тощо.
За запахом і зовнішнім виглядом такий отруйний мед майже ні чим не відрізняється від звичайного. Тому на око без лабораторних аналізів з’ясувати, чи безпечний цей продукт, практично неможливо.
Мед може бути отруйним від важких металів, які попадають до його складу з вини пасічників.
Нерідко біля автострад і доріг, де проходить багато автомобільного транспорту, а також біля залізничних колій можна побачити пасічні точки. Споживання меду від таких пасік однозначно укорочує людський вік.
Антибіотики негативно впливають на якість меду.
Для захисту бджіл від хвороб, їм часто згодовують антибіотики. Ці сполуки здатні зберігатися на вощині до 3-х років. Під час виготовлення меду вони здатні потрапляти в нього і наносити шкоду людині, викликаючи розлад травлення, пригнічення власної мікрофлори організму, алергію та знижуючи захисні властивості систем організму.
Ще більше небезпечний радіоактивний мед.
Радіоактивні елементи потрапляють у мед таким самим шляхом, як і пестициди – через нектар. Найбільш небезпечні із них – Стронцій-90, Йод-131 та Цезій-137. Радіоактивні ізотопи цих елементів здатні накопичуватись у великих кількостях у кістковій тканині та щитовидній залозі. В подальшому це призводить до розвитку онкологічних захворювань та зниженню імунітету.
Китайський мед.
На ринку України реалізується велика кількість китайського меду, в якому присутні антибіотики, пестициди, важкі метали та різні шкідливі додатки.
Фальсифікований мед.
Окрім того, що природний мед може містити отруйні речовини, відомі також випадки фальсифікації цього продукту. Для фальсифікації використовують харчові сполуки, які при належній обробці та здобрюванні медом можуть бути виданими за натуральний продукт. До таких сполук належать тростинний та бурякові цукри, желатин, крохмаль, борошно тощо. Відомі випадки, коли штучний мед так гарно маскують під натуральний, що і досвідчений бджоляр може не зразу відрізнити фальсифікат.
Прикро, але фальсифікацією меду інколи займаються і доволі відомі пасічники. До речі, імунний мед відомого апітерапевта Савіна, при перевірці спектральним аналізом виявився цукровим сиропом переробленим бджолами. Та воно і не дивно, біля тисячі бджолосімей знаходиться на ділянці в 50 соток. Побачивши таке, зразу розумієш, що це чистої води рекламний трюк, тому що продуктивний радіус роботи бджіл 2 км, а виходить, що тільки для прокорму бджолам потрібно зібрати на найближчих полях 90 000 кг меду, тобто 90 тонн тільки на їжу бджолам (що не можливо). Але ж потрібно ще й продати так названий і запатентований імунний мед і тоді стає ясно, що без цукрового заводу тут не обійтися, щоб протримати таку ораву бджіл на одному місці. Про які супер якості бджолиного меду може бути мова, коли для підтримки життєвого циклу бджолосімей потрібно скормлювати просто величезну кількість цукру.
Будь-який бджоляр знає, що на одному місці може бути тільки кілька десятків бджолосімей. Тому у гостей ХХХХІV Міжнародного Конгресу Апімондія це викликало великий сумнів і вони вирішили перевірити склад імунного меду і виявили не просто невміння правильно розміщувати бджолині будиночки, а звичайне шахрайство, яке поставлено на широку ногу. Тобто не варто розраховувати навіть на те, що в Савіна ви зможете купити просто якісний мед, не говорячи вже про лікування онкології.
Як бачите, будь-яку добру справу може погубити звичайна жадоба до грошей. А інколи навіть добрі бажання в силу допущених помилок повертаються на зло.
Неіснуючі сорти меду.
Інколи бджолярі вражають своєю фантазією, вигадуючи сорти меду або ж поширюють ті, які є вже неймовірно рідкісними і зустріти їх на звичайній ярмарці практично неможливо. До таких назв, які мають вас насторожити можна віднести: мед з маточного молочка, шипшини, маку, кукурудзи, люпину, ліщини, суниці, ожини, чорниці, ромашки, тикви тощо.
Розтоплений мед.
Доволі часто бджолярі розтоплюють мед при температурі вище 40оС, що призводить до втрати його цілющих властивостей. Нерідко саме такий мед видають за акаційний.
Неправильне зберігання меду.
Варто зауважити, що навіть природний мед за умов неправильного зберігання (недотримання температурного режиму), порушення гігієнічних норм, механічного забруднення (наслідком цього всього може стати його бродіння) може втратити свої смакові й корисні властивості, або навіть стати небезпечним для здоров’я людини.
Як бачите, солодкий і духмяний бджолиний продукт може дуже легко перетворитися на отруту.
В умовах України отримати якісний мед дуже складно. Тому не випадково на розробку технології отримання імуноенергетичного меду Навчальному центру сільськогосподарських дорадчих служб України, на базі якого розбудовується Перший в світі музей сучасної апітерапії, знадобилося чотири роки.
Справжній бджолиний мед, який не містить шкідливих сполук, є надзвичайно корисним, адже він зміцнює імунну систему, насичує організм необхідними вітамінами та мінеральними речовинами і здатен оздоровити ваш організм.
До складу меду входить більше 300-т різних речовин, серед яких є натуральні вуглеводи, вітаміни, амінокислоти, білки, органічні та неорганічні кислоти і багато інших сполук.
На завершення хочу дати невеличку пораду: недовіряйте гарній рекламі, бо за нею криється велика вірогідність фальсифікату. Купуйте мед у перевірених пасічників.
Володимир Тарасюк, експерт дорадник
Довідки за тел. 067-656-59-39