Технологія вирощування гливи (вешенки)

Останнім часом все більше людей розуміє, що тільки органічна продукція може сприяти покращенню імунної системи та збільшенню тривалості життя. Але на жаль органічна продукція майже відсутня в торгівельній мережі, а там де вона є, то завжди викликає сумнів в її відповідності і тому багато людей схиляються до самостійного виробництва екологічно чистих і лікувальних продуктів харчування. Одним із таких продуктів є гриб глива. Тому невипадково останнім часом зростає інтерес до технології його вирощування на присадибних і дачних ділянках, а дехто хотів би налагодити на цьому власний бізнес.

Доволі часто доводиться чути: «Хіба не легше купити готові гриби гливу в магазині і не турбуватися про їх вирощування».

Звичайно, купувати готову продукцію завжди легше, але я б не радив використовувати куплені гриби в магазині в лікувальних цілях. В абсолютній більшості випадків вам доведеться ризикувати своїм здоров’ям. Так при перевірці продовольчих магазинів м. Києва представниками Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України тільки в одному магазині із тринадцяти гриби глива відповідали усім нормативам якості.

Тож висновки із цього робіть самі…

Інструкція по вирощуванню гливи

Гливу можна вирощувати екстенсивним ( в природних умовах на деревині) i інтенсивним методом( на соломі злакових культур).

При екстенсивному методі вирощування використовують пеньки i колоди листяних порід дерев(осика, тополя, клен, горіх, яблуня i т. д.). Неділову деревину цих порід розпилюють на колоди висотою 50 - 70 см. Діаметр може коливатись від 15 — 20 до 50 - 70 см. Для вирощування грибів підходить лише свіжа (не трухлява) деревина. Якщо колоди підсохли, їх слід вимочити у воді 1 - 3 доби (в бочці, ванні, вагонетці, в ставку тощо).

Інокуляцію можна проводити різними способами: відрубки встановлюють кількома рядами, залежно від розмірів відведеної ділянки. Якщо колод багато, можна викопати під них траншею, або закопувати в землю по одній.

На дно ямки (траншеї) насипають шар тирси (2 -3 см), зверху кладуть міцелій (50 - 100 г, залежно від діаметру колоди), — колоду свіжим зрізом ставлять на міцелій. Окрім цього, міцелій вноситься безпосередньо в колоду трьома різними способами:

•      у висвердлені дрелькою отвори (діаметром не менше 20 мм);

         з використанням відпиляного від цієї ж колоди диску;

         в запили.

Після внесення міцелію отвори прикривають тирсою, а потім скетчем, садовим варом, пластиліном, смолою, воском або жовтою глиною. По завершенню цієї процедури колоди накривають плівкою. Це захищає міцелій від шкідників та висихання, створює сприятливий мікроклімат та зменшує кількість поливів ґрунту під пеньками. В дощове літо та при частих поливах грунту (2 рази на тиждень) пеньки можна не прикривати плівкою.

При другому способі міцелій наноситься на поверхню відпилу, а диск прибивають цвяхами.

При третьому способі міцелій наноситься у запили і прикривається тирсою, а потім садовим варом, скетчем, пластиліном або жовтою глиною.

Глибина ямки (траншеї) повинна становити 2/3 висоти колоди. Витрата міцелію - 50-150 г на одну колоду, залежно від розмірів. В загальному - чим більше буде точок контакту свіжої деревини i міцелію, тим скоріше з'являться гриби i ряснішим буде врожай.

Догляд за грибними плантаціями полягає в систематичному поливі, але не самого пенька, а землі під ним у суху погоду. В кінці серпня плівку знімають за умови успішного проростання міцелію. Оптимальний термін проведення робіт - квітень -травень. Для створення грибних плантацій підходять затінені ділянки з вологим ґрунтом . Плодоношення починається пізно восени i залежить від природних умов: вологість і температура повітря.

Гриби з таких пеньків збирають 3-4 роки. Так само можна засівати пеньки з власною кореневою системою, при цьому вони не потребують поливу i не дають порослі. Гливи дають основний врожай на 2-3 рік. Після третього - четвертого року потрібна нова грибниця і нові відрізки, якщо старі стали м'якими і порохнявими. Існують технології розведення гливи на тирсі, соломі злаків і навіть на лушпинні соняшнику.

Солома (інтенсивний метод)

Для вирощування грибів підходить солома злакових культур: пшениці, жита, ячменю, вівса. Солома повинна бути чистою, без домішок трави, землі, підмоклих i запліснявілих ділянок. Сировину нарізають на січку завдовжки 5-7 см. Нарізану січку засипають в поліпропіленовий або льняний мішок (не трамбувати!). Мішок зав'язати i покласти в ванну. Залити кип'ятком на ніч так, щоб солома повністю була у воді Для кращого ефекту пропарки ванну зверху накрити плівкою або брезентом. Вранці воду злити, а солому залишити до вечора. Ввечері повторити заливку окропом. Вранці наступного дня злити воду i дата їй стекти протягом 3-4 годин. Пропарена таким чином січка повинна бути вологою, але не мокрою (при стисканні в жмені вода повинна лише просочуватись через пальці, а не текти).

Пропарену солому змішати з міцелієм у розрахунку 300 г міцелію на 10 кг січки. Набивати в поліетиленові мішки, досить сильно утрамбовуючи. Вага такого блоку - 10-12 кг. Всі маніпуляції з міцелієм i пропареною соломою проводити в чистому приміщенні з максимальним дотриманням чистоти. Набиті i щільно зав'язані блоки перенести в тепле приміщення (світло не обов'язкове), з температурою 22-24 градуси. На поверхні блоків зробити невеликі круглі отвори (d= 1 см) або надрізи на відстані 10 см, один від одного. Через 10 - 16 днів (коли блок побіліє) перенести його в інше приміщення для плодоношення. На цьому етапі грибам потрібне світло, висока вологість, свіже повітря (але без протягів) i температура 12-18градусів.

Перші гриби з’являться через 30 -33 дні після набивки. Плодоношення проходить в три-чотири хвилі, інтервал між якими 10 -14 днів.

Середня врожайність - 20-25% від ваги блока. Для підвищення вологості в період плодоношення можна поливати підлогу водою, обприскувати блоки з пульверизатора i т. д. Ні в якому разі не можна лити воду безпосередньо на плодові тіла.

Обидва способи (екстенсивний і інтенсивний) можна використовувати як для забезпечення грибами глива своєї сім’ї, так і для створення власного бізнесу. На хвилиночку уявіть собі, що без значних фінансових вкладень, без найманої робочої сили на 3-4 сотках Ви можете створити чудовий бізнес, отримавши гарний прибуток.

Підготував Володимир Тарасюк

Гриби глива, що вирощені на присадибній ділянці корисніші і смачніші промислових. Вони мають більш цінні лікувальні властивості ніж придбані в магазині. З докладною інформацією по живильним властивостям гливи (вешанки) ви можете ознайомитись на нашому сайті в розділі публікацій «Грибництво» в статті «Опис і живильні властивості гливи (вешенки)», з унікальними лікувальними властивостями, в тому числі і проти раку в статті «Лікувальні властивості гливи (вешенки)», а з найпростішими кулінарними рецептами доступними для кожної господині ви можете ознайомитись в статті «Кулінарні рецепти страв з гливи (вешенки)».

Виростити на присадибній ділянці гриби глива не складно, але в багатьох людей це не вийшло. Причиною тому є неякісний міцелій, який вони придбали через Інтернет у дилера чи в якомусь магазині. Щоб уникнути подібних непорозумінь міцелій варто купувати у безпосереднього виробника. Ви отримаєте свіжий міцелій, вигадаєте в ціновій політиці і якості. Ми завжди готові Вам допомогти.

Замовити міцелій в лабораторії Ви можете за телефоном:

067-656-59-39, 097-233-91-32,

095-548-05-28.

Статті в розділі публікацій “Грибництво»:

Опис і живильні властивості гливи (вешенки)

Лікувальні властивості гливи (вешенки)

Кулінарні рецепти страв з гливи (вешенки) 

Все про гриб глива (вешенка)