Чи можна споживати річкову рибу?
Не так давно усі засоби масової інформації наперегонки розповідали про корисність річкової і морської риби. Та останнім часом попит на річкову рибу різко зменшився. У багатьох людей їх організм сам поставив заборону на споживання річкової риби. Це виражається в тому, що їм не хочеться її споживати.
Причина криється в тому, що змінилася якість риби. Із-за зміни клімату відбулося засилля водойм синьо-зеленими водоростями, які наповнюють рибу токсичними речовинами. Восени з пониженням температури синьо-зелені водорості опускаються на дно водойм, але токсичні речовини залишаються в рибі ще тривалий час.
Потепління на Планеті сприяє зростанню захворюваності риб. Нерідко можна побачити рибу з ознаками різних хвороб на прилавках лотків та базарах, а інколи і в найпрестижніших магазинах столиці.
Неконтрольована міліарація агрохолдингами і агрофірмами призвела до суттєвого пониження ґрунтових вод та зменшенню водообміну в водоймах, що негативно впливає на їх екологічний стан, а яке середовище – така і риба. Гербіциди, інсектициди та фунгіциди, що надходять з полів та розораність схилів ще більш усугубляють ситуацію.
Дійсно, сьогоднішня річкова риба далеко не та, що була раніше і перспективи на майбутнє далеко не кращі.
Тож у багатьох людей їх організм сам підказав, що споживання такої риби не бажане для здоров’я.
Володимир Зоряний, експерт дорадник