Найперспективніші сорти смородини, порічок, агрусу, ожини, лохини, і кизилу.

Найперспективніші сорти смородини, порічок, аґрусу, ожини, лохини і кизилу
 
 Стаття оновлена 21.02.2016

 Смородина

Смородина Аспірантська. Середньопізній сорт. Вирізняється високою, стабільною врожайністю, комплексною стійкістю до хвороб, підвищеною посухостійкістю Ягоди середні, масою від 1,4 г до 2,4 г, опукло-овальні, чорні, блискучі, ароматні, кисло-солодкі. Шкірочка міцна, із сухим відривом.

Смородина Аметист. Зимостійкий середньостиглий сорт. Вирізняється високою, стабільною врожайністю, комплексною стійкістю до хвороб, брунькового кліща. Ягоди середні, округло-овальні, блискучі, дозрівають дружньо.

Смородина Альта. Сорт середньопізнього терміну дозрівання. Вирізняється дуже високою, стабільною врожайністю. Має стійкість до грибкових хвороб. Середня маса ягід - 1,7-2,5 г.

Смородина Радужна. Засухостійкий високоврожайний сорт середньопізнього терміну дозрівання. Ягоди - середні, округло-овальні, шкірка тверда, з сухим відривом.

Смородина Сюїта Київська. Середньоранній високоврожайний сорт. Ягоди - великі (середньою масою 1,7-1,8 г), кисло-солодкі. Стійкий до борошнистої роси.

Смородина Ювілейна Копаня. Середньопізній сорт із крупними кисло-солодкими ягодами та рекордним вмістом вітаміну С. Високозимостійкий, засухостійкий сорт. Врожайність стабільно висока.

Смородина Вернісаж. Новий середньостиглий сорт. Вирізняється високою і стабільною врожайністю, підвищеною посухостійкістю. Ягоди - солодкі, смачні. Шкірка - міцна, з сухим відривом.

Смородина Софіївська. Середньопізній найсолодший сорт. Ягоди - великі, смачні. Врожай - до 4,5 кг із куща. Стійка до грибкових хвороб та брунькового кліща.

Смородина Володимирська. Сорт середнього терміну дозрівання. Ягоди - одномірні, крупні, з сухим відривом. Придатні для замороження і цінні для приготування соків, желе, вин.

Смородина Чернеча. Високоврожайний, стійкий до хвороб, середнього терміну дозрівання сорт. Ягоди - великі (1,5-2,5 г), округло-овальні, чорні, блискучі, з міцною шкіркою і сухим відривом, приємного кисло-солодкого смаку.

Смородина Зоря Галицька. Ранній, посухостійкий сорт. Ягоди - кисло-солодкі з сухим відривом. Врожайність - 4- 4,5 кг із куща. Стійкий до хвороб та шкідників.

Смородина Краса Львова. Найкрупноплідніший український середньопізній сорт. Вирізняється високою, стабільною врожайністю (до 5 кг з куща). Стійкий до хвороб. Ягоди - великі, округлі, блискучі, смачні.

Смородина Німфа. Сорт середнього терміну дозрівання. Скороплідний, високоврожайний, стійкий до грибкових хвороб, невибагливий. Ягоди одномірні, середньою масою 2,8-3,0 г, округло-овальні, чорні, блискучі.

Смородина Казкова. Середньоранній, високоврожайний (4-6 кг) сорт. Стійкий до хвороб і шкідників. Ягоди великі (масою 3-4 г), округлі, блискучі, кисло-солодкі. Дозрівання ягід дружнє.

Смородина Козацька. Високоврожайний, стійкий до хвороб та шкідників сорт середнього терміну дозрівання. Ягоди великі, кисло-солодкі, з сухим відривом.

• Смородина Черешнева. Середньопізній, високоврожайний, крупно-плідний сорт. Ягоди дозрівають дружно, майже одночасно, можуть довго утримуватися на кущах, не обсипаючись. Споживаються у свіжому вигляді, для заморозки і переробки.

Смородина Титанія. Середнього терміну дозрівання. Зимо- та посухостійкий, стійкий до грибкових хвороб. Ягоди великі, зібрані в довгі грона, винно-солодкого смаку.

• Смородина Софія. Сорт середнього терміну дозрівання. Ягоди великі (1,5 - 3,0 г), кулясті, одномірні, чорні, блискучі, шкірка тонка, ніжна, з сухим відривом.

 

Порічки

Порічка Ярославна. Середньопізній сорт. Вирізняється дуже високою врожайністю, стійкістю до борошнистої роси. Ягоди середньою масою 0,6-0,9 г, округлі, червоні, із сухим відривом. Шкірочка середньої товщини, міцна, еластична. М'якоть приємного освіжаючого кисло-солодкого смаку. Дозрівають ягоди одночасно, більше місяця втримуються на кущах, не обсипаючись й не в'янучи.

Порічка Йонкер Ван Тетс. Ранній скороплідний, стійкий до борошнистої роси сорт. Ягоди - великі (0,8 г), кисло-солодкі, мають дуже приємний смак. Стійкий до борошнистої роси.

Порічка Любава. Середньостиглий сорт. Ягоди середньої величини масою 0,6-0,9 г, округлі, ніжно-рожеві, м'якоть з ніжним кисло-солодким смаком. Врожайність - до 5 кг із куща.

Порічка Львів'янка. Плоди - великі, темно-вишневі, смачні. Сорт - високоврожайний, стійкий до посухи, борошнистої роси та антракнозу. Середньорання.

• Порічка Святкова. Високоврожайний, морозостійкий середньоранній сорт. Стійкий до посухи, борошнистої роси та антракнозу. Ягоди - темно-вишневі, смачні.

Порічка Голландська червона. Пізній, високоврожайний, самоплідний, зимо - і хворобостійкий сорт. Ягоди середнього розміру, світло-червоні з кислинкою. Дозрівають дружньо, не обсипаються, мають універсальне призначення.

Порічка Сніжанка. Середньостиглий сорт. Вирізняється високою врожайністю, стійкістю до грибкових хвороб. Ягоди масою 0,5-0,9 г, округлі, білі, прозорі. Шкірочка тонка. М'якоть ніжного кисло-солодкого смаку. Дозрівають одночасно.

• Порічка Росинка. Високоврожайний сорт пізнього терміну дозрівання. Грона - довгі, ягоди - великі, 0,8-1 г, з кисло-солодким смаком.

Порічка Чародійка. Грона - довгі, ягоди - великі, кисло-солодкі. Зимо- та посухостійкий пізньостиглий сорт. Стійкий до грибкових хвороб.

 

Аґрус

Аґрус Каменяр. Зимостійкий, високоврожайний, середнього терміну дозрівання сорт. Ягоди - великі (4-6 г), округло-овальні, темно-червоні, без опушення, з щільною шкіркою, приємного смаку. Комплексно стійкий до хвороб сорт.

Аґрус Каменяр. Зимостійкий, високоврожайний, середнього терміну дозрівання сорт. Ягоди - великі (4-6 г), округло-овальні, темно-червоні, без опушення, з щільною шкіркою, приємного смаку. Комплексно стійкий до хвороб сорт.

Аґрус Карпати. Зимо- та посухостійкий сорт середнього терміну дозрівання. Ягоди великі (5,5-7,5 г), округло-овальні, темно-червоні, без опушення. М'якоть щільна, зеленувато-коричнева, десертного кисло-солодкого смаку (8,5 бала). Транспортабельність висока.

Аґрус Уральський безшипний. Сорт середньопізній, скороплідний (на 2-3 рік), врожайність до 6,4 кг з куща. Ягоди великі до 7 г, десертного смаку. Зимостійкий, стійкий до борошнистої роси.

Аґрус Берилл. Зимостійкий середньопізній, слабкоколючковий сорт. Стійкий до мучнистої роси. Ягоди круглі, солодкі, з тонкою шкіркою.

 

Ожина

Про цю ягоду кажуть, що це кров титанів. І це не випадково, бо з стародавніх часів ягоди ожини і її листя використовували для зміцнення здоров’я.

Ожина Лох Несе. Шотланський середньостиглий, безколючковий сорт ожини. Ягоди великі, видовжені, чорні, блискучі, дуже смачні, транспортабельні. Урожайність в середньому складає 14-16 т/га, а в окремі роки може перевищувати 20 т/га.

Ожина ТріплКраун. Кущі з твердими пагонами, які швидко досягають висоти аж до 2-х метрів. «Це справжнісінька плодоносна стіна!» - захоплено кажуть люди. Ягоди великих розмірів (до 8 г), соковиті, солодкі на смак.

Смак ягоди - це справжній фруктовий коктейль. Цей ожиновий шедевр відрізняється дуже високою врожайністю - дорослий кущ приносить 15 кг плодів. А В. Францішко з Кам'янця-Подільського отримав аж 80 кг з куща! Сорт безколючковий, середнього терміну дозрівання. Пагони гнучкі і їх легко можна пригнути для укриття на зиму.

Ожина Рубен. Новий високоврожайний, самоплідний, слабо-колючковий, транспортабельний сорт. Перший у світі ремонтантний сорт, що плодоносить на однорічних пагонах. Росте, як малина, з вертикально направленими пагонами, не плететься і не потребує жодної опори. Ягоди великі, до 14 г вагою і 4 см довжиною, солодкі на смак, солодші за полуницю, щільні, соковиті, видовженої форми та насичено-чорного забарвлення. Цей сорт ожини не вимерзає навіть в найсуворіші зими і не потребує укриття. Сорт дуже посухостійкий.

Ожина Арапахо. Безколючковий, хворобостійкий сорт з прямостоячими пагонами. Найбільш ранній за терміном дозрівання сорт ожини. Ягоди чорні, широко-конічні, великі, солодкі, ароматні, вагою до 10 г. Морозостійкість -до 25°С. На Півдні України вирощують без укриття на зиму.

Ожина Блек Б'ют. Ранній, слабоколючий, високоврожайний сорт. Рекордно великі ягоди: до 5 см довжиною і вагою до 25 г, чорні, блискучі, солодкі, з надзвичайним смаком і ароматом. Пагони довжиною 2-3 м.

 

Лохина

Лохина - це чорна перлина в ягідному кошику, яку дуже часто називають чорницею.

Лохина Спартан. Прямостоячий кущ висотою 1,5-2 м. Ранній, морозостійкий сорт. Смак ягід приємний, со­одкий з кислинкою, має дуже запашний аромат. Плоди середньої величини, ясно-блакитного кольору. Урожайність до 6 кг із куща.

Лохина ДенісБлю. Самозапильний сорт. Ягоди - великі, вага - близько 1,8 г. Урожайність із куща-до 8 кг. Вирізняється солодко-кислим смаком і красивим рожевим суцвіттям. Сорт стійкий до сильного морозу взимку і спекотної погоди влітку.

• Лохина Блю Кроп. Великоплідний і дуже стійкий до посухи сорт середнього терміну дозрівання. Плоди приплюснуті, сині зі світло-блакитним нальотом, пружні. Урожайність - 4-9 кг із куща.

Лохина Дюк. Ранній зимостійкий сорт. Кущ сильнорослий, прямостоячий. Урожай дозріває дружно. Ягоди міцні, смачні, з легким ароматом.

Лохина Чендлер. Сорт із винятково смачними і великими ягодами. Діаметр ягоди - понад 2 см. Урожайність - висока та регулярна. Кущі - міцні, з добре розгалуженими пагонами, досягають висоти 150 см.

Лохина ПінкЛемонейд. Морозостійкий, високоврожайний сорт пізнього терміну дозрівання. Ягоди - тверді, дуже солодкі, смачні, незвичайного рожевого кольору.

Лохина Нордленд. Високоврожайний і морозостійкий сорт. Кущ - низькорослий, розлогий. Плоди дозрівають із середини липня. Врожайність - 4,5-8,0 кг із куща. Придатний для зберігання.

Лохина Шантиклер. Надранній морозостійкий сорт. Висота куща - до 1,6 м. Плоди середньої величини, вага-1,7 г, солодкі, злегка кислуваті, транспортабельність - висока, врожайність - до 8 кг з куща.

Лохина Норд Блю. Низькорослий, кулеподібний кущ. Висота - 0,6-1,2 м. Ягоди темно-голубі з восковим нальотом. Добре зберігаються після охолодження. Збір плодів - у серпні.

 

Кизил

Кизил - це лікар на всі 100 відсотків. У Давній Греції ягоди кизилу вважали такими ж цінними, як і ягоди маслин. А народи Кавказу і донині називають плоди одним із найкращих доповнень до м'ясних та інших страв. Той, хто хоча б раз скуштував кизилове варення, неодмінно захоче його приготувати знову, навіть якщо не знає про його цілющі властивості. А вони - унікальні. Варення з кизилу - чудовий жарознижувальний засіб, втамовує біль при шлункових кольках. Відвар і настій із плодів кизилу, які містять цукри, органічні кислоти, дубильні речовини, пектини, вітамін С, вживають при діареї як в'яжучий засіб (фітонциди кизилу згубно діють на дизентерійні та інші хвороботворні мікроорганізми). Відвар готують із 2 ст. ложок плодів, які заливають 2 склянками окропу, кип'ятять упродовж 10-15 хв. Настоюють ще 10-15 хв., проціджують та вживають по 1/4 склянки 3-4 рази на день до їжі. У народній медицині такий відвар рекомендують при порушенні обміну речовин, подагрі, шкірних захворюваннях, як кровотворний, тонізуючий, протитуберкульозний засіб. А настій із плодів (1 столову ложку сухої сировини залити склянкою окропу, настояти при кімнатній температурі упродовж 8-10 годин, процідити та пити по 2 ст. ложки три рази на день) корисний після виснажливих хвороб, при авітамінозі, ревматизмі, пародонтозі.

При шлунково-кишкових розладах також використовують м'якоть кизилу, розтерту з медом та яєчним жовтком, або ж відвар із кісточок ягід (1,5 ст. ложки подрібненої сировини залити 0,5 склянки окропу, варити 20-25 хв., настояти, процідити, пити по 1/2 склянки тричі на день між прийомами їжі). Ці ліки допоможуть і при діатезі, алергії, екземі та псоріазі. Відвар із плодів можна використовувати у вигляді примочок при мігрені. Кизил не має нічого зайвого, що б не знадобилося у домашній аптечці. З лікувальною метою використовують квіти, листя, плоди, кору і навіть коріння. Навесні, у період сокоруху, заготовляють кору рослини - з неї готують відвар, змішують його з ячмінним борошном до густої маси і прикладають до фурункулів. Навесні або восени можна викопувати коріння кизилу і готувати з нього ефективний протиревматичний засіб - 1 столову ложку подрібненого коріння заливають 300 мл окропу та кип'ятять 20 хв. Настоюють 15-20 хв., проціджують та вживають по 2 ст. ложки тричі на день після їжі. А настій гілочок із листям кизилу - чудовий жовчо-та сечогінний засіб, також корисний при діабеті з капіляропатією, подагрі, недокрів'ї, ожирінні, жовчно- та сечокам'яній хворобі. Столову ложку дрібно посіченого листя і молодих гілочок заливають склянкою окропу, настоюють 30 хв., проціджують та п'ють теплий настій по 2 ст. ложки 3-4 рази на день після їжі. А настій із квітів та листя кизилу з медом - чудовий засіб проти діареї та лихоманки. Столову ложку сировини заливають склянкою окропу, настоюють 30 хв. (не кип'ятити!), проціджують та вживають по 1/3 склянки тричі на день.

Кизил Лук'янівський. Високоврожайний, середньостиглий, зимо-та посухостійкий сорт. Плоди масою 6-7,5 г, пляшкової форми, блискучі, темно-червоні. Сорт для універсального призначення.

• Кизил Семен. Крупноплідний високоврожайний пізній сорт. Плоди - вишнево-темні, середня маса - 6,0-7,0 г. М'якоть - щільна, солодко-кисла, добре відділяється від кісточки, з приємним ароматом.

Кизил Євгенія. Високоврожайний сорт. Плоди - блискучі, темно-червоні, маса -6 г, мають солодко-кислий смак. Плоди дозрівають від 20 серпня до 5 вересня дружньо, не осипаються, мають високу лежкість.

 

Придбати саджанці найперспективніших сортів смородини, порічок, агрусу, ожини, лохини, кизилу, які перемогли на конкурсі «Краща продукція року» можна

за тел. 097-233-91-32, 067-656-59-39, 095-548-05-28.