Вирощування волоського (грецького) горіха з насіння
Останнім часом зросла кількість звернень до Навчального центру сільськогосподарських дорадчих служб України з проханням розповісти: як виростити волоський (грецький) горіх з насіння?
Підвищений інтерес до волоського горіха пояснюється п’ятью причинами:
- зацікавленість в цьому продукті в країнах ЄС;
- щорічне зростання експорту горіхів;
- невисокі і нескладні вимоги до збереження горіхів;
- висока ціна на саджанці;
- надійний додаток до майбутньої пенсії.
Для вирощування волоського горіха, відбирають здорове насіння високої якості (воно повинні бути визріле і легко випадати з навколоплідника), зібране з апробованих маточних дерев. Відібрані на насіння горіхи підсушують на сонці 1-2 дня, а потім сушать під навісом.
Насіння горіха можна висаджувати як восени, так і весною. Краще всього закладати насіння горіха по чорному пару або після зяблевої оранки.
При осінній посадці не стратифікованим насінням сходи з’являються в кінці травня. Осінній висів дає хороший результат. Правда, взимку є безліч любителів поласувати горіхами. Найрозумніші і найбільш небезпечні — ворони. Захист від них забезпечить укриття насаджень агроволокном або в крайньому випадку шаром тирси. В багатьох джерелах рекомендується при осінньому висаджуванні протягом 1-2-х днів намочити сухі горіхи, але як показує досвід це робити не обов’язково.
Горіхи для весняної посадки зберігають в сухому прохолодному місці і за 90-110 днів до посадки горіхи закладають у вологий пісок на стратифікацію при температурі близько 7 градусів. В квітні горіхи виносять з підвалу і висаджують у відкритий ґрунт. При весняній посадці горіхів сходи з’являються через 10-20 днів.
Весняний посів проводять насінням, що пройшли стратифікацію, яку виконують звичайним способом, про що говорилося вище або по прискореній програмі. Прискорену теплову стратифікацію проводити набагато простіше і зручніше, ніж класичну. До речі, схожість насіння від способу стратифікації не залежить.
При прискореній стратифікації горіхи протягом зими зберігаються в сухому стані в прохолодному (не вище 15°С) добре провітрюваному приміщенні з низькою вологістю.
За 15-20 днів до орієнтовної дати посіву горіхи замочують у теплій воді (22-25°С) на 2-3 доби. Воду змінюють не менше двох разів на день. Потім воду зливають, а горіхи укладають в ящики, перешаровуючи їх вологою попередньо пропареною тирсою. Заповнені ящики поміщають в тепле місце (температура 22-25°С), накривають перфорованою поліетиленовою плівкою і стежать за тим, щоб тирса не підсихала, періодично зволожуючи їх з пульверизатора. Через 10-13 днів стулки горіхів починають розкриватися, у деяких з’являються корінці, які легко відламуються при посадці. Тому бажано не допускати великої кількості горіхів з корінцями. Пророщені горіхи висівають. Сходи з’являються зазвичай через 8-12 днів. http://babushkinsad.kiev.ua/
Якщо ж насіння зберігати до весни сухим, то навесні його можна вимочити у воді, проростити і також висіяти в ґрунт.
Вимочування. Перед пророщуванням насіння слід вимочити близько 3 діб у приміщенні з температурою (+18-20°С). Якщо температуру підвищити до +30°С і частіше міняти воду, то термін вимочування можна зменшити до двох діб.
Допускається часткове пошкодження ядра (видалення до 10%), але не носика. Вимочування сприяє вимиванню ретардантів (речовин, що гальмують проростання) від них вода стає коричневою. Припиняють вимочувати після набрякання плодів (біля носика між стулками шкаралупи утвориться щілина близько 2 мм) і навіть побіління і набрякання носика (оживання зародка).
Пророщування. У пропареній тирсі плоди укладають боком на ребро, присипають шаром тирси 10-20 мм. Через 12-15 діб (від початку вимочування) за кімнатної температури утворюється корінець завдовжки 5-10 (до 20) мм. Утворення бічних корінців небажане, бо вони легко відламуються під час сівби. Тож потрібно своєчасно призупинити пророщування до утворення корінців.
Зберігання пророщеного насіння. Посуд з пророщеними горіхами у зволоженій тирсі слід винести у холодний льох і зберігати до посадки за температури 0 — 5°С, але не вище +8°С. Відносна вологість тирси має бути близько 60%. За вищої вологості можливе загнивання плодів.
Сівба пророщеного насіння може відбуватися в першій-другій декадах травня. Сходи з’являються через 1-2 тижні.
Під розсадники вибирають ділянки, захищені від вітрів, з глибоким родючим шаром ґрунту. Для розсадників не підходять круті схили зі змитими ґрунтами, а також низькі холодні ділянки. Як при осінній, так і при весінній посадці ґрунт орють восени на глибину 30—40 см. В Миколаївській, Одеській і Херсонській областях сіють горіх в середині квітня, а в інших областях України — в кінці квітня, а в окремі роки і на початку травня. Горіхи: сіють у ретельно підготовлений ґрунт грядками або рядами на відстані 50—60 см між рядами і 10—15 см у ряду. При такій схемі посадки на гектар необхідно висівати близько 3000 кг насіння.
При вирощуванні сіянців для підщеп відстань у рядах — 30—40 см, міжряддях — 60—100 см, на гектар бажано висівати 500—600.кг насіння.
Насіння загортають на глибину 7—9 см. При застосуванні мульчі з соломи або інших матеріалів, горіхи можна сіяти на глибину до 6—7 см. Під час сівби горіхи кладуть на шов (ребро) кінчиком верхівки вбік. Чому на ребро? Тому що в цьому випадку після проростання корінці відразу почнуть розвиватися в потрібному напрямі. Після висіву горіхів землю зверху злегка притискають для щільного прилягання до насіння лунки і поливають, якщо це робиться навесні в посушливу погоду.
Догляд за сіянцями: регулярне виполювання бур’янів, розпушування ґрунту та полив в посушливу погоду. Культивувати міжряддя необхідно не глибше 4 – 5 см.
Сіянці горіха в розсаднику перебувають протягом одного - двох років до досягнення нормального росту й розвитку. Далі їх висаджують на постійне місце або в шкільне відділення розсадника для щеплення та правильного формування стовбура й крони. Пересаджують лише здорові, не пошкоджені зимовими морозами сіянці.
Викопувати сіянці бажано навесні, а не восени. Під час викопування сіянців не можна допускати механічних пошкоджень стовбура, кореневу систему треба підрізати як можна нижче, залишаючи не менше 35 см її довжини. Під час осіннього викопування для весняного садіння сіянці горіха прикопують у канавки і захищають від підмерзання.
У шкільне відділення розсадника сіянці горіха висаджують рядами на відстані 1 м і в рядах через 40—50 см. У шкільному відділенні горіхові саджанці перебувають 2—3 роки. Догляд за саджанцями полягає у формуванні крони.
Формувати штамб у сіянців грецького горіха починають з однорічного віку. Бокові пагони видаляють у перший рік життя саджанців у серпні або рано навесні до розпускання листя на другий рік. У дворічному віці сіянці грецького горіха досягають 50—70 см, а окремі екземпляри —90 і навіть 120 см. Догляд за стовбурцями сіянців горіха у цьому віці полягає у видаленні бокових бруньок і зрізуванні бокових пагонів протягом усього вегетаційного періоду. Пагони зрізують біля основи, щоб зріз був на рівні кори стовбура.
У трирічному віці продовжують формувати штамб стовбура. Кращою висотою штамба стовбура і початком крони у дорослих дерев горіха є 1,5-1,8 м залежно від сили росту дерева.
У трирічному віці сформовані горіхові саджанці знову відбирають на морозостійкість і висаджують на постійне місце. Деякі садівники у посадкову яму кидають деяку кількість глиняних черепків або легкого металобрухту (іржаві цвяхи, іржаві консервні банки). Дереву від цього буде тільки краще, і воно зможе раніше вступити в плодоношення.
У чотирирічному віці в усіх сіянців грецького горіха штамб закінчують формувати і закладають крони. Однак роботи по очищенню штамба стовбура від бруньок і пагонів, що з'являються, продовжують і в наступні 3—4 роки. Крону грецького горіха закладають на висоті штамба і формують за лідерною системою, завжди з одним або двома-трьома центральними стовбурами.
Скелет крони складають 3—4 і більше основних гілок. Від правильного їх розміщення залежить форма крони. Треба слідкувати за тим, щоб основні гілки крони були з усіх боків провідника стовбура. Гілки, що ростуть дуже близько одні від одних, треба розчищати, видаляючи слабші і залишаючи добре розвинені.
За кроною щорічно доглядають, видаляючи уражені хворобою та пошкоджені гілки, засохлі пагони, а також пагони з внутрішньої частини крони, якщо їх з'являється дуже багато.
В багатьох статтях і книгах зазначено, що у більшості випадків при насіннєвому розмноженні сіянці волоського горіха не зберігають властивостей материнського сорту. Дехто вказує, що зберігаються материнські властивості на 70%, а інколи можна зустріти рекламу і на 100%.
Це є неправда, а точніше чистий обман. В силу розщеплення материнські властивості не зберігаються майже на 100%. Більше того, горіхи з одного дерева будуть абсолютно не схожі між собою. Тільки щеплені горіхи наслідують материнські властивості.
Тож виростити горіхи із сіянців можна, тільки чи є в цьому сенсу – це вже інше питання. На додаток хочу звернути вашу увагу на тому, що в країнах ЄС діють вимоги щодо відповідності стандарту імпортованих горіхів, в які вписуються тільки щеплені горіхи. Низькорослі горіхи та сіянці не відповідають цим стандартам.
Також варто пам’ятати, що крона горіхів із сіянців значно більша ніж щеплених і їх варто висаджувати за схемою не 8×8, а 10×10 і 10×12 м. Саджанці, отримані з насіння,краще висаджувати там, де потрібно просто забезпечити тінь або захист від пилу — наприклад, з боку дороги, так як сильно сподіватися на отримання доброго врожаю не доводиться, але й виключати те, що плоди будуть високосортними, теж не можна (така можливість вірогідна, але не більше 0,5%).
Звичайно, що закладання горіхового саду щепленими саджанцями – це найрозумніше рішення. Але не забувайте, що за дослідженнями Навчального центру сільськогосподарських дорадчих служб України фальсифікат серед пропозицій, що є в Інтернеті складає близько 98%.
Дійсно ситуація з реалізацією і експортом горіха грецького міняється в кращу сторону щорічно. Втрата російського ринку, куди збувався будь-який непотріб повернулася позитивно для України. Вимоги Європейського ринку заставили нас вирощувати саме такі горіхи, які відповідають сучасним стандартам.
Разом з тим, ажіотаж навколо грецьких горіхів сприяв суттєвому росту фальсифікату серед саджанців грецького горіха, який сягнув до 98%.
Шановні садоводи!
Щоб уникнути непорозумінь та не закопати гроші в землю, а це трапляється дуже часто, представництво Національної асоціації с/г дорадчих служб України по садівництву завжди готове надати вам консультативну допомогу щодо вибору саджанців та догляду за ними.
Інформація, яка наведена нижче допоможе Вам уникнути лохотрону (фальсифікату) як при покупці саджанців горіха грецького, так і при догляді за садом.
Інтенсивна технологія вирощування грецького (волоського) горіха (все від «А» до «Я»)
Зміст інформації, що розміщена на диску:
- Селекції та сорти грецького горіха, які можуть плодоносити на теренах України.
- Закладка горіхових садів - перспективний напрямок у садівництві на найближчі 40-50 років.
- Горіхи, що не бояться найлютіших морозів .
- Уникнення фальсифікату при виборі саджанців грецького горіха (інформація надається вперше в Україні).
- Щеплення грецького горіха.
- Посадка саджанців грецького горіха. Перевага літніх посадок.
- Подолання стресу та забезпечення 99-100% приживлюваності при висаджуванні саджанців (інформація надається вперше в Україні).
- Вимоги до ґрунту, тепла, освітлення і вологи.
- Формування крони і обрізка, лікування ран, уникнення фальсифікату серед садових замазок, який складає 99,6% (інформація надається вперше в Україні).
- Голландська технологія закладання горіхових садів, яка дозволяє повернути витрачені гроші за 3-4 роки за рахунок змішаної посадки (інформація надається вперше в Україні).
- Догляд за горіховим садом.
- Малозатратна технологія обробітку ґрунту в міжряддях, яка суттєво покращує родючість ґрунтів з застосуванням активного ротора (інформація надається вперше в Україні).
- Використання органічних добрив для збільшення рентабельності горіхових садів та отримання статусу органічна продукція(інформація надається вперше в Україні)..
- Прискорення плодоношення горіхових садів на 2 роки (інформація надається вперше в Україні).
- Шкідники і хвороби та боротьба з ними.
- Захист горіхових садів від вимерзання в зимовий період та покращення їх зимостійкості (інформація надається вперше в Україні).
- Чому не варто закладати промислові сади скоростиглими і низькорослими горіхами типу «Ідеал» і їм подібним (інформація надається вперше в Україні)?
- Високоефективне рідке органічне добриво «Ріверм» - найкращий помічник для садоводів, овочеводів і рослинників.
- Механічна і ручна лущілки грецького горіха продуктивністю до180 кг/час. (Новинка в Україні). Ціна доступна для селян і підприємців.
Диск з цією інформацією можна замовити за тел.:
097-233-91-32, 067-656-59-39,
095-548-05-28.
Скачування диску через файл обмінник займає 2 хвилини.
Підготував Володимир Тарасюк, експерт дорадник