Чи може сучасне харчування бути безпечним?
Чи може бути сучасне харчування безпечним?
Завдяки політикам, для яких власні інтереси стоять на першому місці, а державні на десятому, Україна, за часи своєї незалежності, перетворилась на світову помийну яму. Саме завдяки безвідповідальним діям більшості депутатів усіх партій без виключення наша держава опинилася нарівні з Африканськими країнами. Вік українця на 10-18 років менше, ніж в цивілізованих країнах світу.
«Прозорість» наших кордонів призвела до безперешкодного проникнення на терени України не тільки геномодифікованого насіння, а і фальсифікованих засобів захисту рослин, мінеральних добрив, стимуляторів росту тощо. До складу цих препаратів іноді входять такі речовини про дію яких не знають навіть вчені. Головний поставщик цих препаратів – Китай.
Уникнути китайських підробок дуже складно, але можливо, якщо купувати товар у виробника або у безпосереднього імпортера, про що ми не одноразово попереджували на сторінках журналу «Агросвіт України».
В цілях отримання органічної (екологічно чистої) продукції багато людей зацікавились органічним землеробством, основою якого є застосування органічних добрив, але і тут далеко не все гаразд. В тому році до редакції «Агросвіт України» звернулось 9 фірм з проханням надати інформацію про їхні препарати в рубриці «Школа органічного землеробства». Сіми з них було відмовлено тільки тому, що в редакційній базі даних вони зазначені в «чорному» списку, тобто на їх препарати надходили скарги від аграріїв. Деякі з них не пройшли випробування на редакційній дослідній ділянці. Є і такі, які довідавшись, що їх препарат, перед наданням інформації в журналі, буде проходити випробування, більше до редакції не звертались.
Все це говорить про те, що безпека нашого харчування під великим питанням.
Людмила Тарасюк, експерт дорадник
Неможливо створити абсолютно безпечних умов для життя кожної людини. У навколишньому світі безліч шкідливих і небезпечних для живих організмів факторів. Негативно вплинути на здоров’я людини можуть різноманітні надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру, психологічні стреси, неякісне і шкідливе харчування тощо. Але, знаючи все це, важливо не впадати у відчай, а прагнути знайти вихід з ситуації, прийняти рішення або просто почати щось робити. Для цього і потрібні конкретні знання, потрібна інформація, яка може підштовхнути до дій у напрямку збереження свого здоров’я і життя, а також життя своїх рідних і близьких.
Однією з небезпек, яка виникла в наш час у всьому світі є продовольча небезпека. Багато вчених вважає, що кожен другий випадок ракових захворювань у людини викликаний харчуванням. Куріння стає причиною 30% випадків раку, тоді як харчуванню зобов’язані від 40 до 60% випадків онкологічних захворювань. Ця інформація неодноразово наводиться в різних засобах масової інформації. На деякі продукти навіть варто було б чіпляти етикетки як на цигарки: «Продукт шкідливий для Вашого здоров’я!». Все більше людей замислюється над цією гіркою статистикою і починає заглиблюватися в проблему, маючи на меті одне – знайти вихід.
Для початку споживачеві потрібно усвідомити те, що харчові продукти являють собою складні багатокомпонентні системи, які складаються із декількох сотень хімічних сполук. Ці сполуки умовно поділяють на три групи:
1 група - сполуки, які мають аліментарне значення. Це необхідні організму: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, вітаміни.
2 група – речовини, що беруть участь у формуванні смаку, аромату, кольору, а також продукти розпаду основних складових.
3 група – чужорідні, потенційно небезпечні сполуки антропогенного або природного походження. Ці речовини називають контамінантами, ксенобіотиками, чужорідними хімічними речовинами.
Третя група сполук повинна викликати найбільше занепокоєння у випадку, коли мова йде про якісне і безпечне харчування. Зокрема, найбільш небезпечними для здоров’я людини є контамінанти, які потрапляють у харчові продукти з навколишнього середовища. Це токсичні речовини промислових виробництв, транспорту, важкі метали, радіонукліди, нітрозаміни та інші канцерогени. Практично у всіх продуктах рослинництва є залишки отрутохімікатів, нітратів, нітритів тощо, що є наслідком застосування у сільськогосподарському виробництві різноманітних добрив та пестицидів. Останні дані викликають особливе занепокоєння, адже овочі і фрукти – продукт щоденного споживання. І більшість дієтологів постійно наголошує на тому що вживання в їжу свіжої плодоовочевої продукції є радикальною мірою захисту організму від різних хвороб. Згідно з нормами, дорослим рекомендується споживати в середньому 243 кг овочів і фруктів на рік. Частка овочів у фізіологічній нормі споживання фруктів і овочів більша і становить 66%. Вітаміни і мінеральні речовини продукції рослинництва відіграють велику роль в профілактиці багатьох захворювань, в тому числі онкологічних. Більшість сполук мають антиоксидантні властивості і допомагають контролювати вільні радикали, які беруть участь у розвитку ракового процесу.
Отже, споживачу в достатній кількості потрібні екологічно безпечні фрукти та овочі, які містять в своєму складі мінімальну кількість чужорідних речовин.
В Україні ця проблема може бути успішно вирішена. Одним із шляхів отримання більш безпечної і конкурентоздатної продукції рослинництва є використання Ліно-сол+ - рідкого, органічного, екологічно безпечного добрива. Ліно-сол+ виконує функцію носія іонів, він прискорює їх переміщення з розчину ґрунту до кореневої системи, покращує при цьому фізико-хімічні властивості ґрунту, підсилює діяльність мікроорганізмів, підвищує ефективність інших добрив, кількість яких можна суттєво зменшити. Зменшення кількості добрив і пестицидів в сільському господарстві під час вирощування сільськогосподарської продукції – це і є той крок до більш здорової їжі, а значить і до кращого самопочуття конкретної людини.
Але використання Ліно-сол+ вирішує ще одну проблему в області харчування – сприяє отриманню більш біологічно цінної продукції рослинництва.
За результатами досліджень хімічного складу овочів, вирощених з Ліно-сол+, можна говорити про суттєве збільшення вмісту вітаміну С в порівнянні з контрольними зразками.
Крім того, відбулося збільшення вмісту заліза в овочах, вирощених з застосуванням екологічно безпечного добрива Ліно-сол+.
Продукцію рослинництва можна отримувати без застосування великої кількості мінеральних добрив і отрутохімікатів, які шкодять організму людини. Овочі, вирощені з застосуванням екологічного добрива Ліно-сол+, є більш безпечні, а внаслідок більшого накопичення поживних речовин, зокрема мінеральних речовин і вітамінів, ще й більш біологічно цінні.
Харчування – важливий фактор повноцінного життя людини, яким не можна нехтувати. Кожна людина має право на збалансоване та безпечне харчування. І для досягнення даної мети потрібно використовувати різні можливості.
Для довідки: Не дивлячись на складні погодні умови, по підсумкам попереднього року, овочівники, садівники, ягідники і квіткарі, які застосували Ліно-сол+ отримали рекордні врожаї. Вартість цих препаратів окупилась сторицею. В значному прибутку виявилися і фермери зернових культур.
Як свідчать факти: той хто потурбувався про рослин – тому і кліматичні умови були не на заваді. А хто надіявся на «авось» – поплатився збитками.
Придбати органічний препарат Ліно-сол+ та отримати докладнішу інформацію про його застосування в садівництві, виноградарстві, ягідництві, овочівництві і рослинництві можна за телефонами: 097-233-91-32,
067-656-59-39, 095-548-05-28, 095-548-06-87.