Ні осіння засуха, ні морози не зашкодять озимим зерновим культурам, якщо…
Ні осіння засуха, ні морози не зашкодять озимим зерновим культурам, якщо…
Інформація оновлена 21.02.2016.
Ріст озимих відбувається восени до настання морозів. При зниженні температури й скороченні довжини дня ростові процеси зупиняються. Стійкість озимих культур до низьких температур їх найголовніша властивість. Восени, при температурах 8-15°С, продуктивність фотосинтезу ще дуже висока. Рослини в цей період активно накопичують розчинні вуглеводи й амінокислоти. Найбільше їх утримується у вузлах кущіння. Поступово вуглеводи перетворюються в цукри, підвищуючи їх вміст до 25% (у перерахунку на сухі речовини), що забезпечує морозостійкість.
При негативних температурах відбувається зневоднювання клітин, вода із цитоплазми переходить у міжклітинний простір. Росте концентрація клітинного соку у вузлах кущіння, що запобігає створенню кристалів льоду в тканинах рослин під дією низьких температур. Зупинка росту й перехід рослини на початку зими в стан спокою завжди підвищує її морозостійкість. Для того, що б перенести всі несприятливі зимові умови, потім відновити вегетацію й дати повноцінний урожай, рослини повинні мати достатній запас міцності й життєвих сил. Основною причиною загибелі рослин у зимовий період є те, що в міжклітинному просторі замерзає вода, обезводнюючи при цьому протоплазму Відбувається коагуляція колоїдів. Процес цей безповоротний, і призводить до загибелі клітин.
Рослини гинуть не тільки в зимовий період. Значна частина рослин губиться, починаючи вже з фази сходів. Особливо, якщо в ґрунті недостатня кількість вологи. Загибель рослин під час весняно-літньої вегетації перевищує втрати за осінньо-зимовий період.
Дуже важливе значення для майбутнього врожаю мають одночасні сходи рослин. Найчастіше, насіння, що перебувають глибше, спізнюються з виходом паростків на поверхню ґрунту. Це тягне стабільне відставання в рості їх кореневої системи й надземної частини.
Особливо гостро проявляється конкурентна боротьба під час росту стебла й нарощування вегетативної маси. Найбільша кількість рослин випадає в період виходу в трубку й колосіння.
Більш розвинені рослини інтенсивніше споживають вологу й живильні речовини, випереджаючи в рості ослаблені рослини й збільшуючи їх пригніченість, затінюючи їх від сонця. Випадання рослин надалі збільшуються за рахунок вилягання. Причиною вилягання є недостатнє проникнення світла до нижніх міжвузлів стебла. На запущених посівах відбувається витягування клітин і зменшення товщини їх стінок. Більші дози азотних добрив викликають надмірний ріст стебел, що приводить до нещільного розміщення в них клітин. Нижні частини не можуть утримувати надземну масу й рослини вилягають. Тому, від висіву до дозрівання, рослини повинні одержувати необхідні живильні речовини в потрібній кількості в потрібний термін.
Озима пшениця
Озима пшениця має меншу здатність засвоювати живильні речовини із труднорозчинних з'єднань у ґрунті й гірше переносить зниження температур і посуху, ніж жито. До кущіння вона споживає відносно невелику кількість живильних речовин, але досить чутлива до їхньої відсутності. Максимум споживання елементів живлення припадає на період від виходу в трубку до колосіння. Однак, найбільш відповідальним відносно постачання живильних речовин є період від сходів до відходу в зиму, а також початку вегетації навесні.
Щоб забезпечити одночасні сходи, ріст і розвиток рослин, їх нормальний вхід у зимовий період, необхідно:
? виконати напіввологу обробку насіння перед висівом 3,0% розчином «Ріверму»;
? для гарного росту й перезимівлі рослин, необхідно виконати позакореневу підгодівлю 1,5+2,0% розчином «Ріверму» ( залежно від стану посівів) при температурі не нижче 8-10°С;
? провести весняну підгодівлю в період від кущіння до викиду в трубку 3,0+4,0% розчином «Ріверму» (залежно від стану посівів);
? для збільшення наливу зерна і його якості, бажано по можливості, провести підгодівлю рослин 1, 0-І,5% розчином «Ріверму» через тиждень після цвітіння.
Озиме жито
Жито має добре розвинену кореневу систему з високою засвоюваною здатністю. Тому воно менш вимогливе до ґрунтово-кліматичних умов і попередникам, ніж інші зернові. Озиме жито сіють раніше, ніж пшеницю, тому в нього більш тривалий період для підготовки до зимового періоду. Жито більш вимогливе до забезпечення мікроелементами, ніж пшениця, особливо на ґрунтах з малою їхньою кількістю.
Перед посівом насіння жита необхідно обробити 2,0% розчином «Ріверму» (можна в комбінації із протруйниками). Залежно від стану посівів можна провести осінню підгодівлю 1,0+2,0% розчином «Ріверму». Дуже важлива весняна підгодівля жита в період від кущіння до виходу в трубку. Оскільки жито високоросла культура, то воно більш схильне до вилягання. Ризик вилягання зменшується при добре сформованих, міцних стеблах. Тому весняне живлення жита необхідно провести в зазначений термін 3,0+4,0% розчином «Ріверму».
Озимий ячмінь
Озимий ячмінь найменш морозостійкий серед озимих культур, тому висівається пізніше жита, пшениці, тритікале. Він має високий коефіцієнт кущіння й ранній вихід у трубку. Озимий ячмінь дуже добре реагує на внесення мікроелементів.
Для збільшення рівномірності й енергії росту необхідно обробити насіння ячменю перед висівом 4,0+5,0% розчином «Ріверму». Осінню підгодівлю провести 2,0+3,0% розчином. Весняна підгодівля проводиться в період кущіння 4,0+5,0% розчином «Ріверму».
Тритікале
Тритікале займає проміжне місце між озимою пшеницею й житом. Маючи добре розвинену кореневу систему тритікале менш вимогливе до ґрунтово-кліматичних умов і попередників. Насіння тритікале крупніше за розмірами, ніж в інших зернових культур, тому глибина посіву глибше. Отже, енергія їх росту повинна бути більше.
Перед посівом їх необхідно обробити 4,0+5,0% розчином «Ріверму».
При необхідності проводиться осіння підгодівля 1,5% розчином «Ріверму». Весняна підгодівля необхідна в період гарного кущіння 3,0% розчином «Ріверму».
Дотримання даної технології може забезпечити стабільні високі врожаї незважаючи на осінню і літню посуху та зимові морози.
Валерій Козак,
академік Української Академії Наук
Придбати органічний препарат «Ріверм» та отримати докладнішу інформацію про його застосування в овочівництві, рослинництві, садівництві, виноградарстві і ягідництві можна за 067-656-59-39,
097-233-91-32, 095-548-05-28, 095-548-06-87