Ні осіння засуха, ні морози не зашкодять озимим зерновим культурам, якщо…
Інформація оновлена 21.02.2016.
Ріст озимих відбувається восени до настання морозів. При зниженні температури й скороченні довжини дня ростові процеси зупиняються. Стійкість озимих культур до низьких температур їх найголовніша властивість. Восени, при температурах 8-15°С, продуктивність фотосинтезу ще дуже висока. Рослини в цей період активно накопичують розчинні вуглеводи й амінокислоти. Найбільше їх утримується у вузлах кущіння. Поступово вуглеводи перетворюються в цукри, підвищуючи їх вміст до 25% (у перерахунку на сухі речовини), що забезпечує морозостійкість.
При негативних температурах відбувається зневоднювання клітин, вода із цитоплазми переходить у міжклітинний простір. Росте концентрація клітинного соку у вузлах кущіння, що запобігає створенню кристалів льоду в тканинах рослин під дією низьких температур. Зупинка росту й перехід рослини на початку зими в стан спокою завжди підвищує її морозостійкість. Для того, що б перенести всі несприятливі зимові умови, потім відновити вегетацію й дати повноцінний урожай, рослини повинні мати достатній запас міцності й життєвих сил. Основною причиною загибелі рослин у зимовий період є те, що в міжклітинному просторі замерзає вода, обезводнюючи при цьому протоплазму Відбувається коагуляція колоїдів. Процес цей безповоротний, і призводить до загибелі клітин.
Рослини гинуть не тільки в зимовий період. Значна частина рослин губиться, починаючи вже з фази сходів. Особливо, якщо в ґрунті недостатня кількість вологи. Загибель рослин під час весняно-літньої вегетації перевищує втрати за осінньо-зимовий період.
Дуже важливе значення для майбутнього врожаю мають одночасні сходи рослин. Найчастіше, насіння, що перебувають глибше, спізнюються з виходом паростків на поверхню ґрунту. Це тягне стабільне відставання в рості їх кореневої системи й надземної частини.
Особливо гостро проявляється конкурентна боротьба під час росту стебла й нарощування вегетативної маси. Найбільша кількість рослин випадає в період виходу в трубку й колосіння.
Більш розвинені рослини інтенсивніше споживають вологу й живильні речовини, випереджаючи в рості ослаблені рослини й збільшуючи їх пригніченість, затінюючи їх від сонця. Випадання рослин надалі збільшуються за рахунок вилягання. Причиною вилягання є недостатнє проникнення світла до нижніх міжвузлів стебла. На запущених посівах відбувається витягування клітин і зменшення товщини їх стінок. Більші дози азотних добрив викликають надмірний ріст стебел, що приводить до нещільного розміщення в них клітин. Нижні частини не можуть утримувати надземну масу й рослини вилягають. Тому, від висіву до дозрівання, рослини повинні одержувати необхідні живильні речовини в потрібній кількості в потрібний термін.
Озима пшениця
Озима пшениця має меншу здатність засвоювати живильні речовини із труднорозчинних з'єднань у ґрунті й гірше переносить зниження температур і посуху, ніж жито. До кущіння вона споживає відносно невелику кількість живильних речовин, але досить чутлива до їхньої відсутності. Максимум споживання елементів живлення припадає на період від виходу в трубку до колосіння. Однак, найбільш відповідальним відносно постачання живильних речовин є період від сходів до відходу в зиму, а також початку вегетації навесні.
Щоб забезпечити одночасні сходи, ріст і розвиток рослин, їх нормальний вхід у зимовий період, необхідно:
? виконати напіввологу обробку насіння перед висівом 3,0% розчином «Ріверму»;
? для гарного росту й перезимівлі рослин, необхідно виконати позакореневу підгодівлю 1,5+2,0% розчином «Ріверму» ( залежно від стану посівів) при температурі не нижче 8-10°С;
? провести весняну підгодівлю в період від кущіння до викиду в трубку 3,0+4,0% розчином «Ріверму» (залежно від стану посівів);
? для збільшення наливу зерна і його якості, бажано по можливості, провести підгодівлю рослин 1, 0-І,5% розчином «Ріверму» через тиждень після цвітіння.
Озиме жито
Жито має добре розвинену кореневу систему з високою засвоюваною здатністю. Тому воно менш вимогливе до ґрунтово-кліматичних умов і попередникам, ніж інші зернові. Озиме жито сіють раніше, ніж пшеницю, тому в нього більш тривалий період для підготовки до зимового періоду. Жито більш вимогливе до забезпечення мікроелементами, ніж пшениця, особливо на ґрунтах з малою їхньою кількістю.
Перед посівом насіння жита необхідно обробити 2,0% розчином «Ріверму» (можна в комбінації із протруйниками). Залежно від стану посівів можна провести осінню підгодівлю 1,0+2,0% розчином «Ріверму». Дуже важлива весняна підгодівля жита в період від кущіння до виходу в трубку. Оскільки жито високоросла культура, то воно більш схильне до вилягання. Ризик вилягання зменшується при добре сформованих, міцних стеблах. Тому весняне живлення жита необхідно провести в зазначений термін 3,0+4,0% розчином «Ріверму».
Озимий ячмінь
Озимий ячмінь найменш морозостійкий серед озимих культур, тому висівається пізніше жита, пшениці, тритікале. Він має високий коефіцієнт кущіння й ранній вихід у трубку. Озимий ячмінь дуже добре реагує на внесення мікроелементів.
Для збільшення рівномірності й енергії росту необхідно обробити насіння ячменю перед висівом 4,0+5,0% розчином «Ріверму». Осінню підгодівлю провести 2,0+3,0% розчином. Весняна підгодівля проводиться в період кущіння 4,0+5,0% розчином «Ріверму».
Тритікале
Тритікале займає проміжне місце між озимою пшеницею й житом. Маючи добре розвинену кореневу систему тритікале менш вимогливе до ґрунтово-кліматичних умов і попередників. Насіння тритікале крупніше за розмірами, ніж в інших зернових культур, тому глибина посіву глибше. Отже, енергія їх росту повинна бути більше.
Перед посівом їх необхідно обробити 4,0+5,0% розчином «Ріверму».
При необхідності проводиться осіння підгодівля 1,5% розчином «Ріверму». Весняна підгодівля необхідна в період гарного кущіння 3,0% розчином «Ріверму».
Дотримання даної технології може забезпечити стабільні високі врожаї незважаючи на осінню і літню посуху та зимові морози.
Валерій Козак,
академік Української Академії Наук
Придбати органічний препарат «Ріверм» та отримати докладнішу інформацію про його застосування в овочівництві, рослинництві, садівництві, виноградарстві і ягідництві можна за 067-656-59-39,
097-233-91-32, 095-548-05-28, 095-548-06-87