Опис і живильні властивості грибів гливи (вешенки)

Останнім часом все більше людей розуміє, що тільки органічна продукція може сприяти покращенню імунної системи та збільшенню тривалості життя. Але на жаль органічна продукція майже відсутня в торгівельній мережі, а там де вона є, то завжди викликає сумнів в її відповідності і тому багато людей схиляються до самостійного виробництва екологічно чистих і лікувальних продуктів харчування. Одним із таких продуктів є гриб глива (вешенка). Тому невипадково останнім часом зростає інтерес до технології його вирощування на присадибних і дачних ділянках, а дехто хотів би налагодити на цьому власний бізнес. І це було б дуже розумне рішення.

Гливи - це великі гриби з сімейства вешенкових. Молоді гриби мають темно-сірий або бурий колір і опуклі капелюшки з загорнутими краями, а пізні - темно-попелясті з фіолетовим відтінком, з плоскою головкою, що має хвилясті краї. За смаком їх можна порівняти з білими грибами, до того ж гливи володіють безліччю цілющих властивостей.

Глива, яка вирощена на присадибній ділянці - екологічно чистий продукт. І це набагато цінніший продукт, ніж вирощений промислово. У неї дивовижні поживні та лікувальні властивості. Нерідко гливу називають універсальним дієтичним продуктом, тому що її можуть сміливо вживати з користю для здоров'я будь-які групи населення, в тому числі й ті, кому інші гриби протипоказані, оскільки в ній немає значних кількостей хітину, який важко перетравлюється, що характерно для інших грибів, повністю відсутні гірчичні масла та інші подразнювальні речовини. Вміст білків в ній складає до 50,3%, вуглеводів - 3,0-5,0%, жирів -0,2-2,5%, екстрактивних речовин - до 45,0%. Якщо за вмістом білків глива трохи поступається м'ясу високих сортів, то по їх якості їй немає рівних. Тож не випадково кажуть, що це чудова комора з унікальним набором найнеобхідніших людині мінеральних солей та інших цінних речовин. У ній є необхідні вітаміни, мікроелементи (калій, магній, залізо, кобальт, біотин, тіамін і ін.), мінеральні і біологічно активні речовини, які володіють протипухлинною, антивірусною та іншими лікувальними властивостями. Ці гриби містять всі незамінні амінокислоти, клітковину, яка нормалізує діяльність корисної мікрофлори і виводить з організму токсичні речовини, а також холестерин. Навіть невелика кількість глив втамовує голод. За вмістом поживних речовин ці гриби можна порівняти із пшеничним хлібом і капустою, а також квасолею.

Калорійність гливи невисока (38 ккал в свіжому вигляді, 75 ккал — у тушкованому). Вміст вуглеводів і жирів в гливах більше, ніж в овочевих культурах. У них є вітаміни:А, В, D2, Е і С, які роблять цей продукт схожим на м’ясо. Також в продукті міститься вітамін РР. При вживанні гливи людський організм отримує ферменти, які розщеплюють глікогени і жири. М’якоть грибів містить і йод, що теж дуже важливо для людського організму.

Гливу можна вживати в різному вигляді: тушкованому, вареному і смаженому. Досить часто гриби йдуть на засолювання та маринування. У кухнях Південної, а також Західної Європи їх додають в основне блюдо, що надає страві особливий аромат. Іноді гриби висушують, а потім розтирають, отримуючи таким чином солодкувату на смак приправу. Перед приготуванням продукт повинен в обов’язковому порядку пройти термічну обробку.

Підготував Володимир Тарасюк

Гриби глива, що вирощені на присадибній ділянці корисніші і смачніші промислових. Вони мають більш цінні лікувальні властивості. З докладною технологією їх вирощування ви можете ознайомитись на нашому сайті в розділі публікацій «Грибництво» в статті «Технологія вирощування гливи (вешенки)», з найпростішими кулінарними рецептами доступними для кожної господині ви можете ознайомитись в статті «Кулінарні рецепти страв з гливи (вешенки)», а з унікальними лікувальними властивостями, в тому числі і проти раку в статті «Лікувальні властивості гливи (вешенки)».

Виростити на присадибній ділянці гриби глива не складно, але в багатьох людей це не вийшло. Причиною тому є неякісний міцелій, який вони придбали через Інтернет у дилера чи в якомусь магазині. Щоб уникнути подібних непорозумінь міцелій варто купувати у безпосереднього виробника. Ви отримаєте свіжий міцелій, вигадаєте в ціновій політиці і якості. Ми завжди готові Вам допомогти.

Замовити міцелій в лабораторії Ви можете за телефоном:

067-656-59-39, 097-233-91-32,

095-548-05-28.

Статті, які ви можете знайти в розділі публікацій «Грибництво»:

Технологія вирощування гливи (вешенки)

Лікувальні властивості гливи (вешенки)

Кулінарні рецепти страв з гливи (вешенки)

Все про гриб глива (вешенка)