Багато людей проходить успішне оздоровлення в Рогачівському музеї сучасної апітерапії. Секрет успішного оздоровлення криється в комплексному підході до вирішення проблеми і в цьому питанні ми обійшли наших колег з Австрії і Америки.

Що включає комплексний підхід?

1.                      Вибір місця з позитивною енергетикою землі для будиночків відпочинку на бджолах.

2.                      Наповнення будиночків бджолиним повітрям для аромотерапії.

3.                      Висаджування навколо будиночків рослин, які будуть сприяти оздоровленню людини.

4.                      Використання пам’яті води, яка використовується в будиночках.

5.                      Розблокування підсвідомості людини.

6.                      Програмування півсвідомості.

7.                      Застосування ЛФК в періоди, коли людина не знаходиться в машині часу і не лежить на вуликах: міні гольф, настільний теніс, кільцекид, баскетбол, городки та інші ігри, яких у нас багато як для дітей так і для дорослих.

8.                      Співпраця з лікарями традиційної медицини.

9.                      Мед найвищої якості, який сприяє оздоровленню людини.

Мед найвищої якості

Як це не дивно, але із всіх дев’яти питань, отримання меду, щоб він мав гарні лікувальні властивості виявилося найбільш складним.

Помилково люди вважають, що будь-який мед є лікувальним. Дійсно, 100 років тому так воно і було. Але зараз це далеко не так.

Сучасний мед може бути отрутою. Мабуть це звучить парадоксально, але в деяких випадках мед може викликати отруєння. Справа в тому, що інколи він містить токсичні сполуки. Як би ми не хвалили наш український мед, але за даними Навчального центру с/г дорадчих служб України щонайменше як 85-90% медів мають в своєму складі токсичні речовини. Тож тільки 10-15% меду, що реалізується на ринку України можна назвати умовно корисним для здоров’я. 85-90% медів варто віднести до технічної групи. Отруєння виникає в залежності від кількості токсичних речовин в меді.

Звідки вони беруться і що це за сполуки?

На першому місці знаходяться пестициди, які можна зустріти в абсолютній більшості медів.

В сільському господарстві використовується більше 500 видів різних пестицидів. Багато з них є дуже небезпечними і на даний час в країнах ЄС заборонені. У нас же все навпаки: за останні роки ситуація різко погіршилася.

Причина:

- відсутність контролю за агрофірмами і агрохолдингами в застосуванні засобів захисту рослин;

- делитантський рівень голів районних і обласних адміністрацій, які в більшості випадків навіть не знають чим вони повинні займатися;

- незацікавленість нашої влади в контролі за застосуванням засобів захисту рослин. Достатньо взяти на аналізи землю з полів будь-якого агрохолдингу чи навіть агрофірми і там можна вже побачити на скільки вона насичена різними хімікатами;

- продажність наших інститутів, які працюють не на користь народу, а є слуги земельних олігархів;

- звичайно, є в цьому вина і Верховної Ради України, але депутати теж є слуги олігархів;

- в деякій мірі винні в цьому пасічники за свою беззубість, які розраховують на те, що хтось прийде і захистить їх;

- дуже слабо працює Спілка пасічників України, яка обмежується тільки гучними заявами.

Тож на цій захімізованій землі не можуть квітувати сільськогосподарські рослини і дикорослі медоноси без присутності в їхньому нектарі пестицидів. Я вже не говорю про обробку полів інсектицидами чи гербіцидами без попередження в цьому пасічників. На жаль, останнім часом подібне зустрічається дуже часто.

Бджоли-збиральниці нектару і пилку гинуть лише від тих інсектицидів, до яких вони чутливі. Усі інші вони збирають разом із нектаром і переносять до вуликів, де всі ці отруйні речовини потрапляють до складу меду. До таких небезпечних сполук можна віднести хлорорганічні пестициди. Зазвичай тривалість дії використовуваних на рослинах пестицидів може бути значно більшою від рекомендованих термінів ізоляції бджіл.

Є ще одна проблема, яка полягає в тому, що бджоляр не може бути упевнений в тому звідки саме його бджоли приносять нектар і пилок. Доволі часто він не знає, чи обробляли хімічними речовинами ті рослини, з яких бджоли взяли нектар, а якщо й обробляли, то як давно це було.

Тому не дивно, що ми маємо мед з присмаком пестицидів.

Мед може бути отруйним від нектару окремих рослин.

Окрім відомих нам медоносних рослин є ще й такі як: болотний вереск, рододендрони, багульник, азалії та інші. Основною токсичною сполукою такого меду з цих рослин є глікозид андромедотоксин.

В народі такий отруйний мед іноді називають п’яним і це пов’язано з тим, що після його вживання у людини з’являються симптоми, подібні до симптомів сп’яніння, а саме: нудота, судоми, порушення координації рухів тощо.

За запахом і зовнішнім виглядом такий отруйний мед майже ні чим не відрізняється від звичайного. Тому на око без лабораторних аналізів з’ясувати, чи безпечний цей продукт, практично неможливо.

Мед може бути отруйним від важких металів, які попадають до його складу з вини пасічників.

Нерідко біля автострад і доріг, де проходить багато автомобільного транспорту, а також біля залізничних колій можна побачити пасічні точки. Споживання меду від таких пасік однозначно укорочує людський вік.

Антибіотики негативно впливають на якість меду.

Для захисту бджіл від хвороб, їм часто згодовують антибіотики. Ці сполуки здатні зберігатися на вощині до 3-х років. Під час виготовлення меду вони здатні потрапляти в нього і наносити шкоду людині, викликаючи розлад травлення, пригнічення власної мікрофлори організму, алергію та знижуючи захисні властивості систем організму.

Ще більш небезпечний радіоактивний мед.

Радіоактивні елементи потрапляють у мед таким самим шляхом, як і пестициди – через нектар. Найбільш небезпечні із них – Стронцій-90, Йод-131 та Цезій-137. Радіоактивні ізотопи цих елементів здатні накопичуватись у великих кількостях у кістковій тканині та щитовидній залозі. В подальшому це призводить до розвитку онкологічних захворювань та зниженню імунітету.

Китайський мед.

На ринку України реалізується велика кількість китайського меду, в якому присутні антибіотики, пестициди, важкі метали та різні шкідливі додатки.

Фальсифікований мед.

Окрім того, що природний мед може містити отруйні речовини, відомі також випадки фальсифікації цього продукту. Для фальсифікації використовують харчові сполуки, які при належній обробці та здобрюванні медом можуть бути виданими за натуральний продукт. До таких сполук належать тростинний та бурякові цукри, желатин, крохмаль, борошно тощо. Відомі випадки, коли штучний мед так гарно маскують під натуральний, що і досвідчений бджоляр може не зразу відрізнити фальсифікат.

Прикро, але фальсифікацією меду інколи займаються і доволі відомі пасічники. До речі, імунний мед відомого апітерапевта Савіна, при перевірці спектральним аналізом виявився цукровим сиропом переробленим бджолами. Та воно і не дивно, біля тисячі бджолосімей знаходиться на ділянці в 50 соток. Побачивши таке, зразу розумієш, що це чистої води рекламний трюк, тому що продуктивний радіус роботи бджіл 2 км, а виходить, що тільки для прокорму бджолам потрібно зібрати на найближчих полях 90 000 кг меду, тобто 90 тонн тільки на їжу бджолам (що не можливо). Але ж потрібно ще й продати так названий і запатентований імунний мед і тоді стає ясно, що без цукрового заводу тут не обійтися, щоб протримати таку ораву бджіл на одному місці. Про які супер якості бджолиного меду може бути мова, коли для підтримки життєвого циклу бджолосімей потрібно скормлювати просто величезну кількість цукру.

Будь-який бджоляр знає, що на одному місці може бути тільки кілька десятків бджолосімей. Тому у гостей ХХХХІV Міжнародного Конгресу Апімондія це викликало великий сумнів і вони вирішили перевірити склад імунного меду і виявили не просто невміння правильно розміщувати бджолині будиночки, а звичайне шахрайство, яке поставлено на широку ногу. Тобто не варто розраховувати навіть на те, що в Савіна ви зможете купити просто якісний мед, не говорячи вже про лікування онкології.

Як бачите, будь-яку добру справу може погубити звичайна жадоба до грошей. А інколи навіть добрі бажання в силу допущених помилок повертаються на зло.

Неіснуючі сорти меду.

Інколи бджолярі вражають своєю фантазією, вигадуючи сорти меду або ж поширюють ті, які є вже неймовірно рідкісними і зустріти їх на звичайній ярмарці практично неможливо. До таких назв, які мають вас насторожити можна віднести: мед з маточного молочка, шипшини, маку, кукурудзи, люпину, ліщини, суниці, ожини, чорниці, ромашки, гарбуз, каштановий тощо.

Розтоплений мед.

Доволі часто бджолярі розтоплюють мед при температурі вище 40оС, що призводить до втрати його цілющих властивостей. Нерідко саме такий мед видають за акаційний.

Шахрайський мед.

Для збільшення липового і акаційного меду нерідко використовується перероблений бджолами цукровий сироп. Звичайні аналізи не показують цей фальсифікат.

Неправильне зберігання меду.

Варто зауважити, що навіть природний мед за умов неправильного зберігання (недотримання температурного режиму), порушення гігієнічних норм, механічного забруднення (наслідком цього всього може стати його бродіння) може втратити свої смакові й корисні властивості, або навіть стати небезпечним для здоров’я людини.

Як бачите, солодкий і духмяний бджолиний продукт може дуже легко перетворитися на отруту.

В умовах України отримати якісний мед дуже складно і нам здавалося що це не можливо. Тому не випадково на розробку технології отримання імунноенергетичного меду Навчальному центру сільськогосподарських дорадчих служб України, на базі якого побудований єдиний в світі музей сучасної апітерапії, знадобилося чотири роки.

Тепер кожна людина, яка проходить у нас оздоровлення може отримати мед найвищої якості, який сприяє оздоровленню організму. За корисними для здоров’я властивостями цей мед перевершує навіть той, що приносили бджоли 100 років тому. Аналогів цьому меду не існує.

Справжній бджолиний мед, який не містить шкідливих сполук, є надзвичайно корисним, адже він зміцнює імунну систему, насичує організм необхідними вітамінами та мінеральними речовинами і здатен оздоровити ваш організм.

До складу меду входить більше 300-т різних речовин, серед яких є натуральні вуглеводи, вітаміни, амінокислоти, білки, органічні та неорганічні кислоти і багато інших сполук.

Ми охоче ділимося своїми здобутками і про секрет меду, який виробляють бджоли в Рогачівському музеї сучасної апітерапії буде надана інформація в наступній публікації.

Реалізація меду у нас можлива тільки за попередніми замовленнями. Як ви вже зрозуміли з попередніх публікацій, що отримати високоякісний мед з трьох разовою переробкою в великих об’ємах неможливо.

Тож в першу чергу наш мед отримують ті, хто проходить у нас оздоровлення  в машині часу і в бджолиних будиночках (сон на вуликах), тому що це чудове доповнення для закріплення оздоровчого процесу. Далі мед реалізується по замовленням, які надійшли напередодні.

Ми залишаємо невелику кількість меду в резерві, який реалізується в особливих випадках, коли людині це вкрай потрібно.

Тож продаж меду в Рогачівському музеї сучасної апітерапії дещо відрізняється від промислових пасік. Кожну заявку ми розглядаємо індивідуально.

Кошти, що надходять від реалізації меду чи інших надходжень йдуть на розширення оздоровчих можливостей Рогачівського музею сучасної апітерапії, тобто повертаються до людей, які проходять тут оздоровлення

Заявки на мед від Рогачівського музею сучасної апітерапії приймаються за телефонами: 097-233-91-32, 067-656-59-39.

Володимир Тарасюк, експерт дорадник

співзасновник Рогачівського музею сучасної апітерапії