Догляд за висадженою картоплею та збереження вологи в ґрунті
На весняний період припадають основні роботи з догляду за картоплею. Якщо вона не накрита агроволокном, до появи сходів її слід 2—3 рази заборонувати важкими металевими граблями чи легкими боронами для знищення кірки і сходів бур'янів. Пізніше регулярно розпушуйте ґрунт у міжряддях і в рядках.
Дворазове підгортання доцільне лише в районах з хорошим природним зволоженням і на зрошуваних ділянках. Вперше це зробіть, коли рослини досягнуть висоти 10—12 см, з обов'язковим поливом після цього (за відсутності достатньої вологи в ґрунті), вдруге — через 12—15 днів. У посушливих умовах без зрошення підгортають один раз перед змиканням бадилля картоплі в міжряддях. Раннє підгортання може призвести до перегрівання і висушування ґрунту.
Зрошення в східних і південних областях — обов'язкова умова одержання високого врожаю, особливо ранньої картоплі. Поливати краще рідко (через 7— 10 днів), але рясно, щоб промочити грунт до глибини 40—50 см. Для цього на 1 м2 слід подати 40—50 л води. Та краще застосовувати борозенний полив. Можна поливати і дощуванням, але при цьому збільшується ймовірність захворювання фітофторозом та іншими хворобами. Якщо води обмаль, то можна провести три поливи: після появи сходів, під час бутонізації та після цвітіння.
Надранню картоплю можна виростити, зробивши на городі кілька невеличких «парників». Для цього викопайте лунки глибиною і шириною 30 см, на дно покладіть шар розігрітого гною товщиною 8—10 см, насипте землі і на неї висадіть бульби, що пророщувались 60—75 днів, а зверху накрийте агроволокном. Знизу бульби грітиме біопаливо, а зверху — сонце. У цих парничках урожай сформується значно раніше.
Надмірне азотне підживлення може призвести до того, що вирощені бульби погано зберігатимуться, а під час варіння темнітимуть.
Після виходу статті «Екологічно чиста картопля» багатьох читачів «Агросвіт України» вразило те, що понад 90% картоплі, що вирощують в Україні є непридатною для споживання, а точніше шкодить здоров’ю. В цій статті хоч і надана докладна інформація, але залишилися деякі питання, на які варто звернути Вашу увагу ще раз.
Нам приємно, що багато читачів, переймаючись збереженням свого здоров'я та своїх близьких, виявили бажання відмовитися від традиційних способів вирощування картоплі. До редакції надійшло стільки листів, що ми навіть не очікували на таку кількість.
Запитань багато, тому ми розділили їх на групи та на послідовність подачі їх на сайті www.auv.com.ua . З тих питань, які потребують додаткового вивчення, інформацію надамо пізніше.
В цій статті відповімо на такі запитання:
- збереження вологи в ґрунті;
- вирощування надранньої картоплі.
А в наступній публікації:
- захист від заморозків;
- застосування органічних добрив.
Щоб вирощування картоплі стало справді прибутковою справою, городнику необхідно знати деякі особливості самої картоплі та особливості її вирощування. Для початку необхідно усвідомити: якщо городник зі свого городу чи поля не може зібрати 250-300 кілограмів картоплі з однієї сотки - він явно робить щось не так. 250-300 кілограмів із сотки - це для початку цілком нормальна врожайність картоплі, якщо ж городник одержує більше, то це вже його заслуга.
Збереження вологи в грунті
Протягом усього вегетаційного періоду картоплі потрібен в міру зволожений нейтральний грунт. На кислих і перезволожених ґрунтах чи при нестачі вологи не варто розраховувати на високі врожаї.
Багато фермерів і городників ставляться зневажливо до поливу насаджень картоплі. Учені довели, що для того, аби утворився 1 кілограм картоплі рослина повинна пропустити через себе 100 літрів води. Добре, якщо рік видався вдалим на дощі, у цьому разі особливих проблем не буде, а якщо літо видалося посушливим, тоді як бути? Рослина буде боротися за своє виживання, і намагатиметься у будь-який спосіб закласти хоча б одну бульбу для того, щоб спромогтися розмножитися на наступний рік. Тому полив картоплі можна вважати одним з найважливіших агротехнічних заходів, спрямованих саме на збільшення врожаю картоплі. Я не кажу, що необхідно влити під кожний кущ картоплі по 300-500 літрів води для того, щоб одержати 3-4 кілограми картоплі, але 3-4 поливи за сезон зробити необхідно, вливаючи при цьому по 10—15 літрів під кущ за один прийом. Перший полив необхідно зробити під час нарощування зеленої маси куща, другий – у період бутонізації, а третій-четвертий - під час цвітіння картоплі.
У південних регіонах України на фермерських полях і селянських городах підтримують необхідну кількість вологи за рахунок частих і масових поливів. Враховуючи збільшення тарифів на електроенергію собівартість вирощеної картоплі на поливних площах може зрости щонайменше на 40-50% і більше. Ще складніша ситуація в західних, а подекуди навіть в північних і східних регіонах, де навесні і влітку випадає надлишок опадів.
Перезволоження теж шкідливе, бо можуть спалахнути такі хвороби як фітофтороз, сіра гниль та інші. Перезволожений грунт - це найкращі умови для розвитку різного роду грибкових хвороб на бульбах і бадиллі.
Що стосується більшої частини центральних, північних і східних регіонів України, то тут абсолютна більшість населення розраховує: віруючі - на Бога, а атеїсти - на матінку природу, керуючись прислів'ям: «Пару дощиків в травні і агроном нам не потрібен».
Століття це прислів'я служило аграріям вірою і правдою та в останні роки, в зв'язку з погіршанням клімату на Планеті, різко змінився і продовжує мінятися далі клімат на всіх теренах України і пара дощиків у травні вже не змогли створити достатні умови для отримання достойного врожаю картоплі та інших овочевих культур.
У нових кліматичних умовах тільки органічне землеробство з застосуванням нетрадиційних технологій може забезпечити стабільні врожаї картоплі, які можуть бути значно кращими, ніж при застосуванні традиційних агротехнологій.
Головна передумова переходу до вирощування органічної (екологічно чистої) продукції — відмова від оранки, затосування мінеральних добрив і отрутохімікатів.
Під картоплю розпушують грунт культиваторами на глибину 12-15 см.
Як уже повідомлялось раніше: відмова від оранки - це великий крок до органічного землеробства, але застосування культивації і внесення гною в поверхневий шар ґрунту не вирішує всіх проблем, пов'язаних зі зміною клімату в Україні, коли в одних регіонах заливає дощами, а інші потерпають від засухи.
Застосування Закарпатського природного цеоліту (фракція 1-5 мм) забезпечує не тільки швидку, одночасну схожість картоплі, а і прискорює ріст як бадилля, так формування бульб. Він має багатий склад мікроелементів, працює в ґрунті до 10 років. Цеоліт є резервуаром води і підтримує необхідну вологість ґрунту, при дощах чи поливі він вбиратиме вологу в себе, а потім поступово в необхідних кількостях віддає рослинам (один кілограм цеоліту здатний ввібрати близько 700 г води). Цеоліт перешкоджає накопиченню в бульбах токсичних речовин (нітратів, радіонуклідів), важких металів, що дуже важливо для одержання екологічно чистих продуктів. Під дією мінералу зменшується вимивання азоту з ґрунту, підвищується водна місткість дерново-підзолистих, супіщаних і низькородючих ґрунтів. Завдяки внутрішній пористій будові цеолітів підвищуються аераційні властивості чорнозему і важких глинистих ґрунтів, земля стає пухкішою і повітропроникною, а це чудові умови для роботи ґрунтової біоти. Цеоліт можна використовувати разом з органічними добривами.
Окрім цього, цеоліт розкислює кислі ґрунти.
Слід також зазначити користь цеоліту для дачників, які не можуть приділяти багато уваги поливу овочевих культур, зокрема картоплі. Що стосується південних регіонів, то тут застосування цеоліту дає можливість знизити витрати на поливах щонайменше в 2 рази.
Застосувавши цеоліт, ви створите для картоплі комфортні умови для її розвитку і на неї не зможе подіяти тривала засуха, нерегулярний полив і низькородючі ґрунти.
Цеоліт вносять під осінню або весняну культивацію із розрахунку 10-15 т на 1 га (100-150 кг на одну сотку). При посадці картоплі на маленьких ділянках його можна додатково вносити в кожну лунку по 25-30 г.
На дуже кислих ґрунтах погано розвиваються багато видів рослин, зокрема і картопля, а внесення 150 кг цеоліту на 100 м. кв. змінюють кислотність ґрунту на нейтральну.
На перезволожених ґрунтах та в регіонах, де багато опадів, необхідно збільшити кількість цеоліту. До кожної ділянки потрібен індивідуальний підхід.
Як бачите, цеоліт — це чудова знахідка для фермерів, селян та дачників, які хочуть вирощувати органічну продукцію.
Але, є суттєве але. Усі ці рекомендації були актуальні до 2014 року. Починаючи з 2014 року економіка України рухається в зворотному напрямі, що суттєво позначилось на агротехнологіях. Так цінова політика на перевезення цеоліту зросла на стільки, що це в ніякій мірі не забезпечить вигоду від його застосування. Тож не дивлячись на те, що підземні поклади Закарпатського природного цеоліту в Україні дуже великі його можна забути на декілька десятиліть. Тепер і в майбутньому логістика, яка найбільше впливає на цінову політику, є і буде задороге задоволення. Так вийшло, що ми зрубали сучок на якому сиділи. Тепер застосування цеоліту можуть собі дозволити тільки дуже заможні люди і ті, в яких його поклади знаходяться під ногами.
Про можливі альтернативи розглянемо в наступних публікаціях.
Бувалі городники і фермери знають, що для отримання гарного врожаю посадкова картопля повинна бути 2-ї репродукції і не нижче 4-ї.
«Агросвіт України» рекомендує скористатися пропозицією переможців конкурсу «Краща продукція року», які вже майже чверть століття реалізують без нарікань від клієнтів посадковий матеріал картоплі більше 50 сортів.
Замовлення приймаються від 1 кг і до 200кг.
Наявність необхідних вам сортів картоплі уточнюйте за зазначеними телефонами. Тут є посадковий матеріал картоплі майже всіх сортів, які є в Україні.
Для придбання посадкового матеріалу картоплі звертайтесь за тел.:
(066) 224-13-04, (097) 842-10-25, (068) 773-53-07
Оксана Володимирівна (066) 224-13-04 (основний телефон)
Докладнішу інформацію по характеристиці сортів ви можете отримати зателефонувавши на вище зазначені номера телефонів.
Найкращий захист від хвороб картоплі забезпечують препарати рідке органічне добриво «Ріверм» і «Ліно-сол +». Ці препарати захищають картоплю від більшості хвороб і суттєво збільшують врожайність. Про технологію їх застосування ви можете дізнатися на нашому сайті www.auv.com.ua в РОЗДІЛІ ПУБЛІКАЦІЙ Органічне землеробство або Овочівництво.
За консультацією та придбанням цих чудових препаратів від виробника звертайтесь за тел. 067-656-59-39.
Людмила Тарасюк, експерт дорадник