Історія картоплі та де придбати якісний посадковий матеріал
Левова частина фермерів, селян і дачників вирощують картоплю, а чи багато ви знаєте про неї?
Як стверджує статистика, 2/3 площі присадибних і дачних ділянок зайнято картоплею. Значну площу займає картопля і у приміських фермерських господарствах. Зауважимо, що картопля — це не лише продукт щоденного споживання, другий хліб, а й ефективний лікувальний засіб. Свіжий сік її використовують від виразки шлунка, гастритів, закрепів, вона сприяє зниженню кров'яного тиску при гіпертонії, кашкою з неї можна лікувати опіки, екземи, робити живильні маски. Та, на жаль, не більше 10% картоплі, вирощеної в Україні може виконувати лікувальні функції.
Редакція «Агросвіт України» дослідила, що понад 90% картоплі, яку реалізують на ринках України, є непридатною для споживання. До цього призводить застосування широко розрекламованих високотоксичних препаратів для захисту від колорадського жука під час протруєння насіннєвого матеріалу. Другий фактор, який негативно впливає на якість картоплі, — це присутність на ринку фальсифікованих засобів захисту рослин і мінеральних добрив китайського виробництва; третій — це порушення в технології застосування препаратів для захисту від колорадського жука. Четвертий фактор — традиційні технології обробітку землі не можуть сприяти вирощуванню органічної продукції. Окрім цього, майже в усіх регіонах України є геномодифіковані сорти картоплі.
Інформацію про те, як виростити органічну (екологічно чисту) картоплю ми надамо окремою публікацією, а ось на скільки це вплине на зміну катастрофічної ситуації навколо картоплі - залежатиме тільки від Вас самих. Бо можна навчити плавати тільки того, хто хоче навчитись, а хто не хоче, то скільки не вчи — він все одно потоне.
Історія картоплі
Батьківщина картоплі - Південна Америка, де дотепер можна побачити дикорослу картоплю.
Вирощувати картоплю (спочатку шляхом експлуатації диких заростей) почали приблизно 14 тис. років тому індіанці Південної Америки, які мешкали в басейні озера Тітікака, на кордоні між Перу й Милі. Вони не тільки вживали картоплю в їжу, але й поклонялися їй, вважаючи одухотвореною істотою.
Картопля в ті часи відігравала дуже важливу роль у житті індіанців західних областей Південної Америки, індіанці обожнювали картоплю й навіть приносили їй в дарунок людські жертви. У Південному Еквадорі на святі врожаю щорічно на честь картоплі вбивали по 100 дітей!
До Європи (Іспанії) картоплю завезли в 1565 році. Надалі культура поширилася в Італії, Бельгії, Німеччині, Нідерландах, Франції, Великобританії й інших європейських країнах. Спочатку картоплю в Європі вирощували як декоративну рослину. Вона пройшла довгий шлях невизнання й несправедливого осуду. Історія картоплі в європейських країнах обкутана безліччю забобонів.
Споконвічно картоплю скрізь розглядали як рослину непридатну в їжу. Лікарі, наприклад, серйозно вважали картоплю причиною помутніння розуму.
У Франції ще наприкінці XVIII століття квіти картоплі носили в косах і робили з них букети.
У Німеччині вирощували картоплю на клумбах перед палацами. Це захоплення трохи сприяло розширенню посівів картоплі.
До XVIII століття вже були відомі корисні властивості картоплі. Однак селяни навідріз відмовлялися саджати картоплю.
Щоб привчити людей саджати і їсти картоплю, доводилося застосовувати силу, а інколи і підкуп.
Наприклад, прусський король Фрідріх Вільгельм І видав спеціальний указ - рубати носи й вуха тим, хто відмовиться саджати картоплю.
Англійським селянам, які вирощували картоплю, обіцяли видавати золоті медалі.
В Україні картоплю по-справжньому стали впроваджувати в сільське господарство тільки після Семирічної війни 1756-1763 років, коли солдати пройшли Польщу й Пруссію і побачили як її там вирощують, скуштували її і взяли з собою, щоб виростити у себе вдома.
Не дивлячись на картопляні бунти до кінця XIX століття в Україні картопля стала «другим хлібом», тобто одним з основних продуктів харчування.
Тепер картоплю культивують у помірній кліматичній зоні по всій земній кулі. Вона завоювала собі почесне місце на нашому обідньому столі. З неї готують сотні страв, її їдять вранці, в обід і ввечері. Картопля годує мільйони людей і її справедливо називають другим хлібом людства.
Зараз лідером з виробництва картоплі є Китай, на 2-му місці з помітним відставанням - Україна й Індія. А з виробництва на душу населення - Білорусія.
Одним із основних факторів який суттєво впливає на врожайність картоплі є якість посадкового матеріалу.
«Агросвіт України» рекомендує скористатися пропозицією переможців конкурсу «Краща продукція року», які вже майже чверть століття реалізують без нарікань від клієнтів посадковий матеріал картоплі більше 50 сортів.
Надранні сорти картоплі
Ранні сорти картоплі
Середньоранні сорти картоплі
Середньостиглі сорти картоплі
Пізні сорти картоплі
Посадковий матеріал 1-ї і 2-ї репродукції.
Замовлення приймаються від 1 кг і до 200кг.
Наявність необхідних вам сортів картоплі уточнюйте за зазначеними телефонами. Тут є посадковий матеріал майже всіх сортів, які є в Україні.
Для придбання посадкового матеріалу картоплі звертайтесь за тел.:
(066) 224-13-04, (097) 842-10-25, (068) 773-53-07
Оксана Володимирівна (066) 224-13-04 (основний телефон)
Докладнішу інформацію по характеристиці сортів ви можете отримати зателефонувавши на вище зазначені номера телефонів.
Найкращий захист від хвороб картоплі забезпечують препарати рідке органічне добриво «Ріверм» і «Ліно-сол +». Ці препарати захищають картоплю від більшості хвороб і суттєво збільшують врожайність.
За консультацією та придбанням цих чудових препаратів від виробника звертайтесь за тел. 067-656-59-39.
Людмила Тарасюк, експерт дорадник