Чи можливо отримати в промисловому бджільництві такий мед як в Рогачівському музеї сучасної апітерапії?

Чи можливо отримати в промисловому бджільництві мед такої високої якості як в Рогачівському музеї сучасної апітерапії, який по своїм лікувальним властивостям перевершує меди 100 річної давнини? Саме з таким питанням звернулося до нашої Дорадчої служби багато пасічників після виходу публікацій: «Мед найвищої якості від оздоровчого центру Рогачівського музею сучасної апітерапії» і «Секрет меду Рогачівського музею сучасної апітерапії».

Я б так сказав: і так, і ні.

Так, тому що нічого не буває неможливого. Ні, тому що навряд хто із пасічників захоче працювати собі у збиток.

Дійсно, нічого складного немає: переставляй рамки з медом за заставні дощечки і бджоли будуть робити свою справу. Три рази переставив і маєш високоякісний мед. Та є маленьке але, яке вас зупинить.

Кожен пасічник знає, що бджолосім’я споживає за рік від 70 до 100 кг меду (в залежності від її сили). Левова частина меду витрачається на дітей (на годівлю розплоду). Все як у людей.

В середньому для виведення однієї особини витрачається стільки меду, скільки може вміститися в одній комірці. Іншими словами, для квадратного дециметра (дм) розплоду робочих бджіл або трутнів на одній стороні стільника потрібно квадратний дециметр меду з одного боку стільника.

Обчислено, що в середньому сім'я бджіл щодня споживає 670г меду для

вигодовування розплоду.

Активним виводом розплоду родина займається приблизно до 1 червня. Оскільки виведення розплоду триває в липні, серпні та вересні, то загальна витрата меду складе 74-80 кг. До цього треба додати від 7 до 9 кг меду, поїдається бджолами взимку, і деяка кількість меду, споживаного дорослими бджолами в період збору.

Тож виходить, що левова частина переробленого меду буде спожита бджолами.

Оскільки для виведення розплоду навесні сім'ї потрібно багато меду (в деяких випадках не менше 36 кг), необхідно своєчасно підгодовувати бджіл, якщо вони не можуть зібрати достатню кількість нектару.

Зазвичай, весняна підгодівля бджіл робиться цукровим сиропом. Така ж само підгодівля цукровим сиропом робиться і восени. Тож як би ми не старалися, але частина цього цукру попаде в мед. А тепер давайте поговоримо про цукор. Сьогоднішній цукор – це далеко не той цукор який був в радянські часи. Це вже помітила кожна господиня. Від цього цукру шкоди більше ніж користі. Тут навіть для власного споживання його варто обмежити. І те що робить цей цукор в меді теж зрозуміло.

В Рогачівському музеї сучасної апітерапії цукор не застосовується, тому що він негативно впливає на енергетику бджіл, яка нам потрібна для оздоровлення людей. На весну ми маємо в запаснику на кожну бджолосім’ю по 5-6 повномедових рамок. Окрім цього в вуликах після зими залишається по 3-4 рамки з медом, а інколи і більше. І це не дивно: зими не морозні, а вулики стаціонарно знаходяться в будиночках.

Є ще одна обставина, яка не влаштує промислове бджільництво: при 3-х разовій переробці меду його відкачка можлива один раз за сезон. Та і собівартість такого меду доволі висока. Тож для промислових пасік збільшення собівартості меду не вигідно і може бути збитковим.

Що заставляє нас йти цим здавалось би економічно не вигідним шляхом, - це вже інше питання, і ми розглянемо його в одній із наступних публікацій.

Є ще один фактор, який суттєво впливає на якість меду - це вода, яку бджоли приносять у вулик. В попередній публікації говорилось, що ми застосовуємо структуровану воду. Чому звичайна вода шкодить якості меду? Про це поговоримо в наступних публікаціях, бо це вже окрема тема для обговорення.

Зрозуміло, що отримати такий високоякісний мед як в оздоровчому центрі Рогачівського музею сучасної апітерапії не просто, та ми будемо раді за тих хто піде цим тернистим шляхом. Чим більше буде високоякісного меду, тим здоровіша буде українська нація!

Реалізація меду у нас можлива тільки за попередніми замовленнями. Як ви вже зрозуміли з попередніх публікацій, що отримати високоякісний мед з трьох разовою переробкою в великих об’ємах неможливо.

Тож в першу чергу наш мед отримують ті, хто проходить у нас оздоровлення  в машині часу і в бджолиних будиночках (сон на вуликах), тому що це чудове доповнення для закріплення оздоровчого процесу. Далі мед реалізується по замовленням, які надійшли напередодні.

Ми залишаємо невелику кількість меду в резерві, який реалізується в особливих випадках, коли людині це вкрай потрібно.

Тож продаж меду в Рогачівському музеї сучасної апітерапії дещо відрізняється від промислових пасік. Кожну заявку ми розглядаємо індивідуально.

Кошти, що надходять від реалізації меду чи інших надходжень йдуть на розширення оздоровчих можливостей Рогачівського музею сучасної апітерапії, тобто повертаються до людей, які проходять тут оздоровлення

Заявки на мед від Рогачівського музею сучасної апітерапії приймаються за телефонами: 097-233-91-32, 067-656-59-39.

Володимир Тарасюк, експерт дорадник

співзасновник Рогачівського музею сучасної апітерапії

 Довідки за тел. 067-656-59-39