В попередніх публікаціях, які розміщені на нашому сайті www.auv.com.ua ми вже розглянули, як готувати грунт і садивний матеріал та технологію вирощування надранньої картоплі без застосування мінеральних добрив і отрутохімікатів. А тепер ми поведемо з Вами розмову про технологію вирощування середньостиглих і пізньостиглих сортів.
Картоплю вирощують на усіх теренах України з різними кліматичними зонами. Одні регіони страждають від спеки і нестачі вологи в ґрунтах, а інші заливає дощами.
Закарпатський природний цеоліт допоможе вегетації рослин у спекотне літо, а за надлишку вологи в ґрунті захистить кореневу систему від вимокання.
Раніше ми вже рекомендували внести цеоліт під культивацію. Якщо Ви цього не зробили, то не пізно зробити це під час прополювання або підгортання. Внесення цеоліту дасть Вам змогу зберегти вологу в ґрунті навіть у найспекотніше літо. При внесенні цеоліту в поверхневий шар дасть йому змогу вбирати в себе воду з нічної роси, а вдень передавати рослинам. При нормі внесення цеоліту 150 кг на одну сотку (15 тонн на 1 га) цього буде достатньо, якщо не буде навіть ні одного дощу за все літо. В регіонах з помірними опадами цеоліт вносять з розрахунку 100—120 кг на сотку.
Західна Україна страждає надмірними опадами, що призводить до вимокання кореневої системи та ураження бульб грибковими захворюваннями. При внесенні цеоліту в поверхневий шар ґрунту дасть змогу зменшити вологу в ґрунтах. Тобто, в цьому випадку він буде виконувати зворотну функцію. В регіонах, які страждають надмірними опадами, норма внесення цеоліту збільшується і становить 150-200 кг на одну сотку (15-20 т на 1 га). Враховуючи, що цеоліт вносять один раз на 8-10 років, то фінансові витрати на нього легко компенсуються.
Щоб в наступні роки зберегти цеоліт у поверхневому шарі, необхідно відмовитись від оранки, замінивши її на культивацію на глибину 12-15 см.
У разі, якщо восени Ви переорете цю ділянку, що ми Вам не рекомендуємо, то Вам доведеться вносити цеоліт у поверхневий шар повторно. Приораний цеоліт не зможе накопичувати вологу від роси. В цьому випадку він буде працювати тільки від гарних дощових опадів і поливів.
Це щось на зразок внесеного гною. Кожен селянин знає, що якщо під оранку внести на 1 га 35—40 тонн гною, то врожай варто чекати через рік.
Чому через рік? Майже ніхто не знає.
Та все дуже просто: нітрифікація гною не відбувається без доступу повітря. В приораному гною без доступу кисню працюють тільки анаеробні бактерії, які не дають рослинам ніякої користі, а скоріше навпаки - завдають шкоди, забираючи з ґрунту азот.
На наступний рік ми знову переорали і внесений рік тому гній перейшов у поверхневий шар, де при доступі повітря відбудеться його нітрифікація, при якій рослини отримають гумус, необхідний для їх повноцінного розвитку.
Існує ще одна проблема у наших господарок, з якою ми зустрічаємося майже в кожному селі, куди б ми не заїхали.
Кожна «порядна» господарка в період прополювання виносить зрубаний бур'ян на межу чи доріжку.
- Навіщо?
- А щоб не прийнявся, — відповідь однозначна.
Як це не дивно прозвучить, але саме це сприяє розповсюдженню бур'янів.
На одному квадратному метрі ґрунту може лежати сотні тисяч насінин. До речі, насіння деяких бур'янів зберігає схожість до ста років. Зробивши чистий майданчик ми створюємо ідеальні умови для їх проростання. А якщо залишаємо зрубаний бур'ян на місці, то притінюємо цю ділянку. Тінь — це значна перешкода для проростання більшості бур'янів. За час поки пересохне зрубаний бур'ян підніметься бадилля Вашої картоплі, яке з кожним днем буде дедалі більше притінювати міжряддя, перешкоджаючи проростанню бур'яну.
Крім того, завдяки біоті, яка мешкає в поверхневому шарі ґрунту, висушений бур'ян буде перероблений на гумус, який сприятиме збільшенню врожаю картоплі.
Тож і до зрубаного бур'яну варто ставитися з повагою і не викидати його як непотріб. Отож, правильно робить та господарка, котра залишає зрубаний бур'ян у міжряддях.
Підгортання — це дуже важливий технологічний процес. Середньостиглі і пізньостиглі сорти, як і надранні, потребують дворазового підгортання.
Перший раз підгортають картоплю десь через тиждень після прополювання, коли вона матиме висоту бадилля 8—12 см, а другий раз при висоті - 18-25 см. Після проведення першого підгортання вам удасться створити сприятливу повітряну обстановку поблизу кореневої системи картоплі, а в насиченому киснем ґрунті активізуються всі біологічні процеси, що є дуже важливим моментом при вирощуванні картоплі за органічною технологією. Висота першого гребеня має бути не менше 8—10 см. Провівши повторне підгортання картоплі, ми заберемо всі бур'яни й сформуємо трапецієподібний гребінь, висотою 25-35 см і шириною в основі 45—55 см. Саме в цьому гребені й буде достигати наш майбутній урожай картоплі, вирощений за органічною технологією.
Підгортати необхідно відразу ж після дощу або після поливу, як тільки протряхне земля. Це допомагає підтримувати грунт в пухкому, повітропроникному стані.
На жаль, навіть травень дуже часто приносить небажані сюрпризи, які пов'язані з різкими нічними, а інколи і денними похолоданнями, а то і приморозками, до яких бадилля картоплі дуже вразливе. Обприскування картоплі 3% розчином органічного добрива «Ріверм» допоможе уникнути шкоди, яку можуть завдати рослинам заморозки. Діє «Ріверм» протягом 7-ми діб. Температура розчину 18—22°С. Перед застосуванням ємкість з препаратом «Ріверм» необхідно потрусити, щоб збовтати рідину. Тару (відро, каструлю тощо) наповніть чистою водою і додайте в неї препарат «Ріверм» із розрахунку 300 мл на 10 л води. Варто завжди пам'ятати, що «Ріверм» заливають у воду, а не навпаки. При цьому вміст розчину не можна перемішувати протягом 10—15 хвилин. Через 10 хвилин розчин перемішати і обприскати ним бадилля картоплі. Категорично забороняється добавляти в ємкість з «Рівермом» будь-яку кількість води, бо це призводить до порушення його впорядкованості і випаданню в осад.
Якщо є загроза повторних заморозків, цю процедуру повторюють через 7 діб. Окрім захисту від заморозків, «Ріверм» сприяє стимуляції розвитку рослин, що в свою чергу позначиться на більш ранньому цвітінні картоплі.
За відсутності загрози заморозків першу обробку органічним добривом «Ріверм» пропускають (не роблять).
Другу обробку роблять 3% розчином «Ріверм» (300 мл на 10 л води) в період бутонізації, тобто перед цвітінням картоплі.
На початку цвітіння картоплю можна і потрібно обприскати 3% розчином «Ліно сол+». Ще одну обробку 3% розчином «Ліно сол+» варто зробити наприкінці цвітіння картоплі. Звертаємо увагу, що в Інтернеті і в торгівельній сітці існують підробки на ці препарати як і на все інше. Тож не забувайте зателефонувати на тел. 067-656-59-39, щоб вас зв’язали з безпосереднім виробником. Це допоможе вам уникнути лохотрону і заощадити гроші на посередниках, які зазвичай значно піднімають ціни.
Пам'ятайте, що робочий розчин не варто зберігати тривалий час. Його необхідно виробити за 3—4 години.
Застосування препарату «Ріверм» і «Ліно сол+» сприяє захисту картоплі від багатьох грибкових хвороб та поліпшує якість врожаю.
Усі рекомендації щодо застосування Закарпатського природного цеоліту були дуже актуальні до 2014 року. Починаючи з 2014 року економіка України рухається в зворотному напрямі, що суттєво позначилось на агротехнологіях. Так цінова політика на перевезення цеоліту зросла на стільки, що це в ніякій мірі не забезпечить вигоду від його застосування. Тож не дивлячись на те, що підземні поклади Закарпатського природного цеоліту в Україні дуже великі його можна забути на декілька десятиліть. Тепер і в майбутньому логістика, яка найбільше впливає на цінову політику, є і буде задороге задоволення. Так вийшло, що ми зрубали сучок на якому сиділи. На жаль, рух до Євросоюзу до якого ми всі прагнули по багатьом аграрним питанням обернувся для нас плачевно. Але як є так є – назад не повернеш.
Закарпатський природний цеоліт тепер можуть застосовувати тільки дуже заможні господарі, у яких багато шалених грошей або ті, у кого цеоліт знаходиться під ногами.
Не краща ситуація і з гноєм, бо з кожним роком у нас зменшується кількість поголів’я ВРХ, і як на диво збільшується кількість молочної продукції, яка по якості більше підходить до отрути. При президентстві Порошенко і при президентстві Зеленського наша Дорадча служба пропонувала шляхи швидкого збільшення ВРХ в Україні без витрат із державного бюджету, але із-за того, що це не вигідно земельним олігархам пропозиції були відхилені. Тож і про гній та перспективу його застосування можна забути назавжди.
Що стосується перспективи застосування деревного попелу, то це добриво актуальне тільки для присадибних і дачних ділянок, де чиста деревина та солома використовується в якості палива.
Застосування різних мінеральних добрив не сприяє отриманню органічної продукції. Тим більше, що велика кількість добрив має китайське походження.
В якості альтернативи Закарпатському природному цеоліту, гною, деревному попелу і мінеральним добривам можна застосувати рідке органічне добриво «Ріверм» і «Ліно сол+» про які говорилося в цій публікації.
Про технологію їх застосування при вирощуванні картоплі ви можете дізнатися на нашому сайті www.auv.com.ua в РОЗДІЛІ ПУБЛІКАЦІЙ Органічне землеробство або Овочівництво.
Якість «Ріверму» і «Ліно сол+» провірена роками, але підроблених фальсифікованих препаратів як всього іншого в Україні багато. Тож щоб не попастися на гачок лохотронщикам зателефонуйте до Дорадчої служби за тел. 067-656-59-39 і вас з’єднають з безпосереднім виробником, що забезпечить вам якість препарату і прийнятну цінову політику без накруток посередників.
Що стосується посадкового матеріалу картоплі, то тут «Агросвіт України» рекомендує скористатися пропозицією переможців конкурсу «Краща продукція року», які вже майже чверть століття реалізують без нарікань від клієнтів посадковий матеріал картоплі більше 50 сортів.
Замовлення приймаються від 1 кг і до 200кг.
Наявність необхідних вам сортів картоплі уточнюйте за зазначеними телефонами. Тут є посадковий матеріал майже всіх сортів, які є в Україні.
Для придбання посадкового матеріалу картоплі звертайтесь за тел.:
(066) 224-13-04, (097) 842-10-25, (068) 773-53-07
Оксана Володимирівна (066) 224-13-04 (основний телефон)
Докладнішу інформацію по характеристиці сортів ви можете отримати зателефонувавши на вище зазначені номери телефонів.
Людмила Тарасюк, експерт дорадник